„Demarăm o campanie de informare la nivel național care trebuie să preceadă această distribuire de pastile de iodură de potasiu. Toată lumea trebuie să fie în cunoștință de cauză, în momentul în care primește acest produs. Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică și acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România”, a spus Alexandru Rafila, într-o declarație de presă, susținută la sediul ministerului.
„Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în caz de urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României este un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv. Altfel nu trebuie luate”, a explicat Alexandru Rafila.
Cum se va administra tratamentul cu pastile de iod
Tratamentul se va administra optim în maximum 8 ore de la anunțul autorităților, în doză unică. Este interzisă administrarea iodurii de potasiu după mai mult de 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul reactiv.
Dozajele care se adiminstrează în funcție de grupa de vârstă sunt de 12,5 mg pentru nou-născuți, 25 mg pentru copii între o lună și 3 ani, 50 mg pentru copii între 3 și 12 ani, 100 mg pentru adulți și copii peste 12 ani și tot 100 mg pentru femeile gravide și cele care alăptează.
„La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și lucrul acesta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică doar dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear, ceea ce în România nu este cazul”, a avertizat Alexandru Rafila.
Cum se păstrează și reciclează iodura de potasiu
Comprimatele de iodură de potasiu trebuie păstrate în ambalaj, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maximum 25 de grade.
Medicamentul nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor și nu trebuie aruncat pe calea apei sau a rezidurilor menajere, a explicat ministrul sănătății.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că Antibiotice Iaşi a produs întreaga cantinate de pastile cu iod, comprimate care au un termen de valabilitate de 3 ani.
Tabletele de iodură de potasiu expirate, la fel ca restul medicamentelor ieșite din termenul de valabilitate, se vor preda farmaciilor pentru distrugere.
Care va fi procedura de împărțire a pastilelor cu iod
Pastilele cu iod vor fi distribuite prin intermediul medicului de familie unei singure persoane dintr-o familie, pe baza unei „simple semnături”.
„Nu va fi complicat, încercăm să nu fie birocratizat. Un singur membru al familiei va veni să ridice comprimatele pentru întreaga familie printr-o simplă semnătură într-un tabel, conform unei programări pe care o stabilește medicul de familie”, a precizat Alexandru Rafila.
„Nu există posibilitatea unui risc iminent al unui accident nuclear, însă nu putem exclude un astfel de incident”, a punctat Alexandru Rafila.
Pastilele se vor distribui chiar dacă nu există un incident nuclear pentru că, într-un astfel de caz nedorit, nu ar exista timpul necesar ca aceste comprimate să ajungă la toate persoanele. În plus, potrivit lui Alexandru Rafila, „s-ar crea panică, haos”.
Cum vor putea primi pastile cu iod persoanele neasigurate
Și persoanele neasigurate vor putea avea acces la pastilele cu iod tot prin intermediul medicilor de familie.
„Pentru persoanele neasigurate. Pe lista medicilor de familie există atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. Persoanele care nu sunt asigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie ca și neasigurați și vor primi aceste comprimate de iodură de potasiu”, a dezvăluit Alexandru Rafila.
„Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm și o doză suplimentară care să asigure și persoanele neasigurate din România”, a dat asigurări Alexandru Rafila.
În acest moment, potrivit ministrului sănătății, există aproximativ 16 milioane de români pe liste de asigurați.
Foto: Hepta