Peste 100.000 de persoane au participat la celelalte două ediții ale Festivalului Saga, iar în acest an este așteptat un număr la fel de mare. Organizatorii evenimentului de muzică electronică au colaborat din nou cu Agenția Națională Antidrog (ANA), subordonată Ministerului de Interne. Reprezentanții ANA au fost prezenți și în 2022 la festival, când au împărțit pliante despre prevenirea consumului de droguri.
La ediția anterioară a festivalului, un tânăr a murit în ambulanță, după ce a consumat substanțe ilegale, iar alți doi au intrat în stop cardio-respirator, au confirmat atunci surse medicale pentru Libertatea.
Specialiștii ANA, prezenți la festivalul Saga
Înainte de prima zi a festivalului, ANA a făcut publice măsurile de prevenire luate pentru eveniment. Au vorbit, spun aceștia, cu organizatorii, voluntarii și personalul de securitate despre „efectele substanțelor psihoactive, modalităţile de prevenire și asistenţă a consumului de droguri, semnele consumului, profilul consumatorului, în scopul de a preîntâmpina eventualele situații de risc”.
Cei de la ANA vor fi din nou la festival, a transmis Agenția pentru Libertatea: „Specialiștii antidrog se vor afla pe teren, pe întreg perimetrul festivalului, și vor acorda sprijin de specialitate, în caz de nevoie, în zona punctului de prim-ajutor SMURD – Serviciul de Ambulanță”.
Pentru un sondaj european de acum doi ani, desfășurat în 21 de țări, printre care și România, 93% dintre respondenți au declarat că au consumat canabis în ultimele 12 luni, 35% MDMA/ecstasy, 35% cocaină și 28% amfetamină. Rapoartele din ultimii ani arată că tinerii iau droguri la evenimente și festivaluri de muzică.
„Cazează-te la unități hoteliere autorizate”
La ce informații vor avea acces participanții?
ANA a realizat un ghid – unul general, nu conceput special pentru Saga – intitulat „Supradoză de visuri spulberate. Campanie de prevenire a consumului de substanțe interzise”, disponibil „în mai multe limbi de circulație internațională”, iar cei care merg la festival îl vor putea accesa prin scanarea unui cod QR afișat pe stickere în „zone vizibile” de la Romaero, unde se organizează concertele.
Prima pagină a ghidului, însă, oferă doar informații despre cum să fii în siguranță în România: „Cazează-te la unități hoteliere autorizate și verificate pe site-urile oficiale, fii atent de unde retragi bani, poartă obiectele de valoare la loc sigur”, sunt câteva dintre îndemnuri. De asemenea, în josul paginii, participanții sunt îndrumați să sune la urgențe, în caz de supradoză.
Numărul la care participanții pot suna în caz de urgențe legate de droguri
„Fii atent cum îți alegi locurile de distracție”, scrie în a doua pagină a ghidului. Singura informație despre substanțe este următoarea:
„Drogurile au efecte diferite asupra organismului – unele sunt stimulente, cresc energia și vigilența, în timp ce altele sunt depresoare – încetinesc sistemul nervos central”, apoi participanții pot citi numărul de urgențe 112 și ANA Tel-verde 0800870070.
Pe ultima pagină sunt incluse informații juridice precum: „Deținerea de droguri ilicite în România este infracțiune și se pedepsește”.
Informațiile ANA de la conferința de presă nu se regăsesc în ghid
În declarația de presă, reprezentanții ANA au oferit câteva scurte informații despre consumul de droguri și unde să cauți sprijin la festival, însă acestea lipsesc din ghidul care va ajunge la participanți.
„Recomandăm: să identifice, la intrarea în festival, punctele de prim ajutor, să nu consume alcool în exces, să manifeste prudență în relația cu alte persoane necunoscute, care le pot oferi substanțe, sub diverse forme (băuturi, medicamente, țigări)”, au transmis cei de la ANA.
„Oamenii care deja consumă nu o să se oprească pentru că cineva vrea să facă prevenție”
„Asta-i tot?”, întreabă Viorel Roman, psiholog specializat în adicții și director executiv al Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) din București, după ce citește cele trei pagini ale ghidului realizat de ANA.
„Dar nu are nicio legătură titlul cu ce scrie aici. Titlul e despre supradoză și ei scriu informații juridice, despre cazare la unități”, adaugă Roman.
Psihologul subliniază că la un festival nu se face prevenție primară, ci secundară.
Prevenția primară, explică el, are loc înainte de festivaluri prin discuții în comunități și implică o campanie de prevenire a debutului consumului de droguri.
La un festival știm realitatea. Oamenii care deja consumă nu o să se oprească pentru că cineva vrea să facă prevenție primară. Ei deja au trecut de etapa aia. Noi, ALIAT, am fost întâi la festivaluri, e o idee pe care am văzut-o că se practică afară, și anume harm reduction. Știm că oamenii consumă și încercăm să reducem consecințele negative asociate consumului: supradoză, comă, violențe.
Psiholog Viorel Roman:
ALIAT, de pildă, a fost de 1 mai în Vama Veche, iar la cortul lor oamenii se opreau ca să „ia o pauză de la consumul de substanțe”, să discute cu psihologul și psihiatrul din echipă, să doarmă și să se hidrateze.
Pe lângă punctele de prim ajutor de la Saga, crede că ar fi nevoie și de un astfel de spațiu în care lumea să se oprească fără să aibă neapărat vreo urgență.
ALIAT, însă, nu va fi prezent cu un punct de ajutor acolo, spune el, pentru că ONG-ul n-a fost invitat de organizatori. „Ei ar trebui să ne solicite, nu ne putem prezenta de unii singuri”, explică Roman.
Ce e important să conțină un ghid de prevenție
Psihologul oferă câteva exemple de informații care ar fi trebuit incluse în ghidul la care vor avea acces participanții.
- Locul unde pot primi ajutor în spațiul festivalului, inclusiv în caz de supradoză;
- Să nu consume băuturi sau substanțe oferite de altcineva;
- Să nu consume din pahare care nu sunt ale lor;
- Să se hidrateze bine;
- Să nu își lase prietenii singuri, să aibă grijă unii de alții;
- Cum să se bucure de experiența muzicii și să nu folosească substanțele pentru a o amplifica.
Un pliant făcut special pentru Saga, ancorat în realitatea festivalului, ar fi fost mai folositor decât unul general, consideră psihologul. „Mai ales că s-a întâmplat ce s-a întâmplat anul trecut. Nu știu cât e datoria lor (a celor de la ANA, n.r.), dar e clar că organizatorii au prima răspundere și că trebuie să mobilizeze cât mai multe organizații”, încheie Viorel Roman.
Organizatorii Festivalului Saga au transmis că vor încerca să răspundă solicitării Libertatea privind măsurile pe care le-au luat în acest an pentru a preveni consumul drogurilor în rândul tinerilor, dar nu au făcut-o până la ora publicării acestui articol. Vom publica răspunsurile lor când le vom primi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
rololiv • 24.06.2023, 09:21
Trebuie ca intr-adevar s-a agravat pandemia de tampenie daca prolifereaza "festivaluri" la care participantii sunt indemnati "sa nu isi lase prietenii singuri, sa aiba grija unii de altii", de parca ar pleca pe front :) Iar dintre pretiozitatile gaunoase debitate de dl Roman, favorita mea este ideea docta ca, intre informatiile care ar trebui incluse in ghid, se afla si "cum sa se bucure de experienta muzicii"!!! E la mintea cocosului, ce pazesc cei de la ANAD?
fany • 24.06.2023, 07:58
Prevenție antidrog, ba chiar și informare prin distribuire de pliante? Frecție la picior de lemn. Statisticile sunt înfiorătoare și autoritățile umblă cu tâmpenii din astea de grădiniță, crezând că rezolvă ceva. Problema este în existența acestor festivaluri, adevărate pericole publice., unde se strânge toată fauna traficanților și consumatorilor la un loc. Aceste " manifestări artistice" tembelizante nu trebuie să existe dacă mai dorim niște generații cu creierii intacți.