În acest moment, cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, varianta schimbării Puterii este doar în Parlament. Alegerile anticipate, potrivit Constituţiei, nu pot fi declanşate, în acest moment. Motivul, Constituţia prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României. Iar acest termen începe în luna iunie. Astfel, singura şansă a PNL şi USR este, în acest moment, să încerce să treacă cu succes o moţiune de cenzură la adresa guvernului Dăncilă.
Deşi social-democraţii încearcă să sugereze că votul de duminică a fost unul pentru europarlamentarii români, în acest moment, de fapt, votul a fost unul anti-PSD şi anti-Putere. Majoritatea parlamentară se poate schimba, după ce ALDE nu a trecut pragul de 5% iar Pro România, a lui Victor Ponta, a luat un scor foarte bun, 6%, la europarlamentare.
Cum se poate schimba majoritatea în Parlament. Încep negocierile pentru moţiunea de cenzură
PSD şi ALDE pierd majoritatea în Parlament, aflată deja la limită, în ultima perioadă. Pro România are şansa de a mai rupe parlamentari de la PSD, nemulţumiţi de scorul partidului. UDMR deja s-a rupt de actuala coaliţie, iar minorităţile şi-ar putea schimba susţinerea pentru Putere.
PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, a anunţat deja că demarează discuţii cu fiecare parlamentar, pentru a schimba configuraţia din Parlament. Iar Liviu Dragnea şi-ar putea pierde şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în funcţie de sentinţa de luni, din justiţie.
PSD îşi devorează liderul, principalul vinovat pentru eşecul de la alegeri. Cine îi va lua locul
Aflat la guvernare, PSD se află în situaţia perdantului absolut. Iar în partid începe lupta pentru preluarea conducerii. Lia Olguţa Vasilescu, Viorica Dăncilă, Marian Oprişan, sunt câteva nume de lideri care ar putea să îl înlocuiască pe Liviu Dragnea.
Schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD este o certitudine, şi doar momentul urmează să fie ales, în funcţie de sentinţa din dosarul Bombonica. În cazul unei condamnări, conducerea se va reuni imediat, pentru a-l schimba pe Dragnea. În cazul unei amânări sau a unei achitări, şedinţa C ExN ar putea fi amânată câteva zile, pentru a trece momentul de emoţie dat de rezultatul catastrofal al partidului.
În interiorul PSD începe lupta pentru supravieţuire. Marian Oprişan şi Ecaterina Andronescu i-au cerut deja demisia lui Dragnea. iar liderul PSD şi-a transmis, cumva, în conferinţa de presă, către colegi, ultima dorinţă: PSD să nu renunţe la Putere, să continue coaliţia cu ALDE şi să rămână unit, după această lovitură, în speranţa unor vremuri mai bune.
Ceea ce nu a spus Dragnea în conferinţă, iar colegii de partid ştiu, este că alegerile europarlamentare au reprezentat un semnal, pentru următoarele alegeri care vor avea loc în acest an şi anul următor. Cu prezidenţialele care bat la uşă, şi apoi, anul viitor, cu locale şi parlamentare, PSD este nevoit să se replieze cât mai repede, altfel, căderea va continua.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat deja că nu demisionează. Flancată de mai mulţi miniştri care i-au devenit apropiaţi, în această perioadă de răcire a relaţiilor cu liderul PSD, Dăncilă se află acum în ipostaza numărului 2 în partid, care poate prelua şefia PSD. O susţin miniştrii Sorina Pintea, Eugen Teodorovici, dar şi mai mulţi lideri locali ai partidului.
PSD nu are candidat la prezidenţiale, varianta de rezervă, Călin Popescu Tăriceanu, a picat în urma eşecului ALDE la europarlamentare
PSD rămâne, în urma acestor alegeri, fără legitimitate pentru a guverna, fără lider dar mai ales fără o variantă de candidat la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în câteva luni.
Gabriela Firea, pe care Liviu Dragnea a nominalizat-o ca potenţial candidat, i-a dat, duminică noaptea, o replică tăioasă liderului PSD. Aceasta nu numai că a refuzat această opţiune, dar s-a repoziţionat în opoziţie faţă de acesta, la scurt timp după ce, în campania electotorală, anunţase o împăcare cu conducerea partidului, pentru binele electoratului.
PSD va trebui să găsească cât mai repede un prezidenţiabil, pentru a avea şanse în confruntarea cu PNL şi USR-PLUS, care au demonstrat că pot lua peste 50% din voturi.
Chiar şi varianta Călin Popescu Tăriceanu, agreată de unii lideri din PSD, în baza sondajelor încrezătoare, nu mai are şanse mari să se impună. Tăriceanu a pierdut alegerile europarlamentare, cu un scor de 4%, iar duminică seara, acesta nu a părut la fel de încrezător în ideea unei candidaturi la prezidenţiale.
Citeşte şi:
Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai
VIDEO | Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum
Referendum 2019 pentru justiție. Unde poți vota și care sunt procedurile pentru votul din 26 mai