UPDATE ora 12.40 Prima şedinţă a plenului Senatului din acest an a început joi cu intonarea Imnului naţional. Din cei 135 de senatori şi-au anunţat prezenţa 103

Funcțiile de conducere din Biroul Permanent al Senatului sunt: Președinte: Călin Popescu Tăriceanu, vicepreședinți: Claudiu Manda (PSD), Adrian Țuțuianu(PSD), Cornel Popa (PNL), Nicu Fălcoi (USR), secretari: Gheorghe Baciu (PMP), Emilia Arcan (PSD), Pavel Marian (PSD), Mario Oprea (PNL), şi chestori – Doina Elena Federovici şi Nicolae Marin (PSD), Eugen Ţapu Nazare (PNL) şi Tanczos Barna (UDMR).

Componenţa noului Birou permanent a fost aprobată cu 110 voturi favorabile.

Și plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit în ședință, pentru prima dată în noua sesiune. Plenul luat act joi de demisia lui Ioan Munteanu din funcţia de deputat PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a amintit că, în 23 ianuarie 2018, Ioan Munteanu şi-a dat demisia din funcţia de deputat ales în Circumscripţia 29 Neamţ.

Noua componență a conducerii Camerei Deputaților este: Președinte, Liviu Dragnea, vicepreședinți, Florin Iordache (PSD), Carmen Ileana Mihălcescu (PSD), Gabriel Vlase (PSD), Ben Oni Ardelean (PNL), secretari, Mircea Drăghici (PSD), Georgian Pop (PSD), Cristian Buican (PNL), Seidler Cristian (USR), iar chestori, Ion Marcel Ciolacu (PSD), Seres Denes (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) și Dragoș Gabriel Zisopol ( minorități).

Modificări au fost făcute și în conducerea gruprilor parlamentare ale USR. Astfel, dputatul Claudiu Nasui și senatorul Vlad Alexandrescu vor fi noii lideri de grupuri parlamentare ale USR, ei înlocuindu-i pe Cristian Seidler, respectiv senatorul Cristian Ghica.

Nicolae Bădălău,

Nicolae Bădălău a pierdut funcția de vicepreședinte al Senatului, fiind înlocuit de Adrian Țuțuianu. Nu este prima victimă a luptei din interiorul PSD, după criza declanșată de fostul premier Mihai Tudose. Și Ecaterina Andronescu a pierdut șefia Comisiei de învățământ din Senat, iar în locul ei va veni fostul ministru al Educației, Liviu Pop.

În prima zi de lucru, a avut loc și o reglare de conturi în PNL. Daniel Zamfir, care a intrat în conflict cu liderul PNL Ludovic Orban, a fost schimbat de la șefia comisiei economice din Senat, iar Raluca Turcan, apropiată a peședintelui PNL, s-a impus, la vot, la șefia grupului deputaților liberali, în defavoarea Adrianei Săftoiu.


Prima zi de lucru a parlamentarilor este una de organizare. Își aleg colegii care vor face parte din conducerea celor două Camere, șefii de comisii și de grupuri parlamentare. Aceste nominalizări sunt importante, în condițiile în care salariile celor care fac parte din Birourile Permanente sunt mai mai mari decât cele ale aleșilor simpli. În plus, vicepreședinții, chestorii și secretarii dispun de mai multe facilități, precum mașini de serviciu.

Biroul permanent al Senatului este convocat la ora 10:30, grupurile parlamentare se vor întruni de la ora 11:00 şi prima şedinţă de plen va avea loc începând cu ora 12:00.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, în vechea componenţă, se va întruni începând cu ora 11:00. Apoi, grupurile parlamentare vor avea şedinţe separate pentru a-şi stabili liderii de grup şi propunerile pentru reprezentanţii în conducerea Camerei.

În prima zi de lucru a parlamentului, se alege noua componenţă a Biroului permanent, atât la Camera Deputaților cât și la Senat. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă în plenul Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

De asemenea, fiecare dintre cele şase grupuri parlamentare din Senat – ale PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE şi PMP, îşi va alege şi va anunţa în plen conducerea.

Senatul avea la sfârşitul sesiunii anterioare 136 de senatori, dar va începe noua sesiune cu 135 după decesul senatorului UDMR Verestoy Attila, care a murit pe 24 ianuarie, la vârsta de 63 de ani. Antal Lorant este următorul pe lista UDMR care a candidat în decembrie 2016 pentru Senat şi ar putea să îi ia locul lui Verestoy Attilla.

La Camera Deputaților, PSD şi-a nominalizat reprezentanţii în Cameră. Daniel Suciu a fost ales lider al grupului deputaţilor social-democraţi, iar pentru cele trei funcţii de vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor au fost propuşi tot Gabriel Vlase, Florin Iordache şi Carmen Mihălcescu, pentru posturile de secretar – Georgian Pop şi Mircea Drăghici, iar pentru postul de chestor – Marcel Ciolacu.

De altfel, coaliția PSD-ALDE și-a stabilit deja planul pentru noua sesiune parlamentară. Asta după ce și-a confirmat încă o dată majoritatea, în Parlament, în urma votului pentru învestirea noului Executiv, al treilea de la preluarea Puterii, condus de premierul Viorica Dăncilă.

Grupurile parlamentare ale majorității PSD-ALDE s-au reunit, miercuri, la Parlament pentru a stabili prioritățile pentru noua sesiune legislativă. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că vrea va aleșii să fie mai vizibili în presa locală, iar ALDE pregătește legea privind Autoritatea Națională Unică de Interceptări.

Prioritățile PSD, la revenirea din vacanța parlamentară, sunt modificările la legile justiției, în urma sesizărilor făcute de Curtea Constituțională, Codurile Penal și de Procedură Penală, dar și numirea unui director SIE, și modificarea legilor siguranţei naţionale.

Și cei de la ALDE și-au stabilit prioritățile legislative, printre ele aflându-se un proiect controversat, și anume înființarea unei Autorități Unice pentru Interceptări.

Citește și: ANALIZĂ / Alba-neagra cu Declarația 600. Vrei, nu vrei, statul tot îți ia banii. Haosul continuă în sistemul fiscal

Urmărește-ne pe Google News