Potrivit APIA, în data de 28.09.2017 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 771 Hotărârea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri, precum şi plafoanele aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine şi plafonul aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.
Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt următoarele:
– Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS): 97,2452 euro/ha;
– Schema de plată redistributivă Nivelul 1 (1-5 ha, inclusiv): 5,0 euro/ha;
– Schema de plată redistributivă Nivelul 2 (peste 5 şi până la 5 ha, inclusiv): 48,3251 euro/ha;
– Schema de plată pentru înverzire: 57,1745 euro/ha;
– Schema de plată pentru tinerii fermieri: 24,3113 euro/ha.
„Cuantumul minim se majorează până la atingerea plafonului alocat, în baza suprafeţelor determinate”, a precizat APIA.
În ceea ce priveşte plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de plată 2017, acestea au fost stabilite astfel:
– 24.081.014 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
– 101.200.897 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
– 50.783.642 de euro pentru schema decuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
„Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau de femele ovine/caprine eligibile”, a mai menţionat APIA.
De asemenea, „pentru plata directă pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500.000 de euro, iar cuantumul se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile”.
Ministrul Petre Daea declarase, în luna august, că de pe 16 octombrie fermierii vor primi subvenții de 1 miliard de euro. „Salut fermierii și le port respectul, pentru că ei sunt cei care sădesc prin sămânță, prin efortul, prin multe greutăți, sămânța prosperității în agricultura țării românești (…) Am informat Comisia Europeană despre situația deosebită din România, mai ales de cea din partea de vest, solicitând scris, documentând temeinic, că este necesar a se lua o decizie astfel încât avansul pentru subvenții să fie mai mare, la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. Iar în acest timp vor începe să fie distribuite subvențiile la fermieri începând cu data de 16 octombrie”, a spus Petru Daea.
Bine de știut pentru toți șoferii. În cât timp iese complet alcoolul din sânge