”Zona unitară de încălzire”, un monopol
Proiectul introduce conceptul de zonă unitară de încălzire, în care toate locuințele au un singur mijloc de procurare a energiei termice. Acesta poate fi un oraș întreg, un sector, un cartier sau doar un cvartal.
Problema este că dacă autoritățile locale decretează că o anumită zonă este zonă unitară de încălzire, atunci debranșarea din cadrul acesteia este interzisă.
”Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în proiectul de lege prezentat de Economica.net.
Telenovela datoriilor dintre RADET și ELCEN se termină la tribunal
Problema este foarte stringentă în București, unde există cea mai mare regie de termoficare din țară, dar și foarte mulți consumatori care și-au instalat centrale proprii.
Pe de altă parte, atât Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), cât și Electrocentrale București, producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei, sunt în insolvență de un an de zile.
Cele două entități sunt legate ombilical între ele. Mai exact, RADET are datorii de peste 3 miliarde de lei către ELCEN, care mai departe are datorii de 2 miliarde de lei către proprii furnizori, precum Romgaz, Distrigaz Sud, bănci sau Fisc.
Primăria Capitalei vrea să cumpere ELCEN
Mai nou, însă, Primăria Capitalei a anunțat că vrea să cumpere ELCEN cu 150 de milioane de euro pentru a fuziona compania cu RADET, iar Guvernul a creat cadrul legal pentru acest lucru.
Numai că un sistem integrat funcționează pe profit sau pe zero numai dacă are mulți clienți. Cu cât mai mulți bucureșteni se debranșează de la sistemul de termoficare, cu atât cresc costurile pentru ceilalți.
Cresc tarifele în București?
Consiliul General al Capitalei a votat recent majorarea tarifelor percepute de RADET cu 32%, motivând cu faptul că și ELCEN a primit o majorare de 27% de la ANRE, iar costul cu apa a crescut și el.
Primarul Gabriela Firea a anunțat, însă, că la populație nu va exista o majorare de preț, însă pentru acest lucru este necesară creșterea subvențiilor. Momentan, Consiliul General nu a aprobat această majorare a subvențiilor.
Constructorii să demonstreze eficiența
Proiectul privind blocarea debranșărilor vine după ce presa a scris de o altă inițiativă: constructorii de locuinţe care pun centrale pe gaz trebuie să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea.