Anunțul vine la doar câteva zile după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a anunțat că a dejucat o incursiune armată ucraineană în Crimeea care ar fi vizat infrastructura critică și că un soldat rus și un angajat al FSB au fost uciși în confruntări. Deși Kievul a negat operațiunea, președintele rus Vladimir Putin a promis să adopte contramăsuri după ce, potrivit acestuia.
Pe de altă parte, armata rusă a precizat, încă din data de 15 iulie acest an, că va desfășura, în luna august, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă S-400 ultramoderne în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie 2014.
Potrivit unei știri AFP de la acel moment, care relua o declarație pentru agenția de presă RIA Novosti a unui responsabil al armatei ruse, Evgheni Oleinikov, respectivele sisteme vor fi instalate în regim permanent începând din luna august la Feodosia, în estul peninsulei.
S-400 este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă ultramodern, cu o rază de 400 kilometri. În afara celor instalate pe teritoriul său, Rusia a mai desfășurat sisteme S-400 în special la baza sa aeriană de la Hmeimim din Siria, informează Agepres.
Sisteme S-400 ar urma să fie desfășurate la principalele baze navale ale marinei ruse din Extremul Orient, la Vladivostok și la Viliucinsk, în Kamceatka.
După anexarea Crimeii, în martie 2014, Moscova și-a întărit prezența militară în peninsulă, desfășurând avioane de vânătoare și intenționând să redeschidă o stație de alertă antirachetă. În plus, autoritățile ruse vor să aloce peste 1,75 miliarde de euro până în 2020 pentru dezvoltarea flotei Mării Negre, cu baza la Sevastopol, menționa AFP.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!