După îndelungi dezbateri, structura anului școlar 2016-2017 s-a modificat. Astfel, potrivit proiectului de ordin de ministru, școala va începe pe 12 septembrie și se va încheia pe 23 iunie.
Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare. Semestrul I are 18 săptămâni dispuse în perioada 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017.
Elevii vor veni la clase pe 12 septembrie pentru a participa la activităţile din prima parte a programului „Şcoala Altfel”, urmând ca pe 15 septembrie să aibă loc festivităţile de deschidere.
Vacanţa de iarnă va avea 2 săptămâni, între 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, iar vacanţa intersemestrială va fi între 4 – 12 februarie 2017. Clasele şi grupele din învăţământul primar mai au o vacanţă între 29 octormbrie 2016 – 6 noiembrie 2016.
Semestrul II are 17 săptămâni dispuse în perioada 13 februarie – 23 iunie 2017. Vacanţa de primăvară este programată între 19-30 aprilie 2017, iar elevii vor lua vacanţa mare pe 23 iunie şi vor reveni la şcoală pe 11 septembrie 2017.
Ca noutate, cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a cursurile se vor termina în 9 iunie.
Fără analize medicale la început de an școlar
Pentru anul acesta, singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil. Și asta după ce, anul trecut, printr-un ordin comun, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au făcut câteva modificări referitoare la documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Iar aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.
Imunizarea copilului înainte de începerea școlii
Elevii primesc fructe și în anul școlar 2016-2017
Elevii din învățământul primar şi gimnazial vor beneficia şi în anul şcolar 2016-2017 de Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, finanțat din fonduri europene și naționale. Actul normativ stabilește tipul de fructe distribuite, perioada şi frecvenţa de distribuție, limita valorii zilnice/elev, măsurile adiacente distribuției de fructe, bugetul alocat, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administrației publice, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli în anul școlar 2016-2017.
Elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite
Ministerul Educaţiei a anunţat că a achiziţionat deja 91% din manualele elevilor care vor intra în clasele a XI-a şi XII-a în anul şcolar 2016-2017. Ministerul promite că până în data de 12 septembrie elevii de liceu vor avea manuale gratuite prevăzute de lege. În urma aprobării procedurii de asigurare a manualelor gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, Ministerul Educaţiei achiziţionează peste 3.300.000 de manuale (91,6%), din necesarul total de circa 3.600.000 de manuale.
Cel mic a început şcoala | 10 trucuri ca să-l ajuţi la lecţii
Schimbări în programa școlară
În ceea ce privește schimbările din programa școlară, abia începând cu anul școlar 2017-2018, vor fi introduse materii noi pentru ciclul gimnazial, iar la clasa V-a se micșorează numărul de ore de Limba română. Noua programă școlară și manualele vor acoperi 75 la sută din numărul de ore, urmând ca restul de 25% să fie la dispoziţia profesorului pentru aprofundare recuperare, activităţi remediale, spunea ministrul Curaj, în urmă cu o lună.
Elevii de liceu vor avea o nouă disciplină opțională
Din anul şcolar 2016-2017, la clasele a XI-a şi a XII-a se va putea studia o nouă disciplină opţională: Istoria recentă a României. Programa cursului face parte din oferta de cursuri opţionale propusă elevilor şi profesorilor de istorie de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în cadrul Curriculum-ului la decizia şcolii (CDS). Disciplina prezintă o imagine complexă a societăţii româneşti din a doua jumătate a secolului XX şi din primele decenii ale secolului XXI.
Schimbări privind admiterea la liceu
Vor fi schimbări privind admiterea la liceu, după cum anunță Ministerul Educației. Astfel că, din clasele V-VIII, la admiterea la liceu, va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Monica Anisie.
Abonamente și călătorii cu reducere pentru elevi și studenți
Ce modificări îi vizează pe profesori?
- Au fost eliminate discriminările salariale între profesorii. În ceea ce privește profesorii, Executivul a luat măsurile necesare punerii în practică a eliminării oricăror discriminări salariale între personalul didactic care desfășoară aceeași muncă, în aceleași condiții, conform Legii nr. 85/2016. Potrivit Hotărârii, vor beneficia de aceste măsuri reparatorii personalul didactic și didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar și universitar de stat, precum și din bibliotecile centrale universitare, încadrat în perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011, respectiv, într-un interval de timp din aceasta perioadă, care nu au beneficiat de plata diferențelor de drepturi salariale ca urmare a punerii în aplicare a unor hotărâri judecătorești.
- Directorii de grădiniţe vor da concursuri pe post în octombrie. Anul acesta se vor produce schimbări şi în conducerile unităţilor de învăţământ. În luna octombrie, toţi directorii învăţământului preuniversitar, inclusiv de la grădiniţe, vor da concurs pe post. De asemenea, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro