Cu cât s-ar putea ieftini litrul de benzină şi motorină

Pentru că preţurile variază de la o staţie de alimentare la alta, ca să-ţi faci o idee, luăm în calcul preţurile minime la carburanţi indicate de GazOnline.ro, site-ul recomandat de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.
Astfel, dacă acum cel mai mic preţ pentru litrul de benzină 95 este de 4,76 lei în ţară şi 4,89 lei în Bucureşti, de la 1 ianuarie, după scăderea TVA, litrul de benzină ar putea scădea la 4,60 lei în ţară şi la 4,70 lei în Capitală. La motorină, cel mai mic preţ înregistrat acum este de 4,41 lei în ţară şi de 4,60 lei la staţiile de carburanţi din Bucureşti. Ceea ce înseamnă că, începând de anul viitor, ai putea alimenta cu 4,26 lei în ţară şi cu 4,45 lei în Capitală.
În altă ordine de idei, la valorile actuale, reducerea TVA ar însemna o scădere cu aproximativ 16 bani a preţului unui litru de benzină sau motorină. Asta însă presupunând că nu vom asista la alte schimbări semnificative ale preţului carburanţilor.

Scad preţurile şi la haine şi electronice

TVA redusă la 20% adusă de prima zi a anului viitor înseamnă şi că toate produsele – de la îmbrăcăminte şi încălţăminte până la băuturi sau bilete de tren – ar trebui să fie mai ieftine cu trei procente. Sunt unele magazine care au furat startul şi care deja vând unele produse nealimentare cu TVA de 20%.
Atenţie – pentru cumpărăturile care nu sunt urgente ar fi mai bine să avem răbdare până pe 15 ianuarie, când începe oficial perioada de soldare, iar pentru a epuiza stocurile de haine şi de încălţăminte de iarnă, comercianţii ieftinesc marfa cu 70 până la 90%. Inclusiv magazinele online şi outleturile încep în forţă lichidări de stocuri pentru colecţiile de iarnă.
Şi veştile bune ale lui 2016 nu se opresc aici: vor avea mai mulţi bani în buzunar şi cei care primesc dividende, adică banii pe care cel care deţine acţiuni la o firmă îi ia din profitul acesteia. Impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%.
Anul nou va fi mai bun şi pentru micii patroni. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit de 1%, iar cei fără salariaţi – 3%. Toate aceste măsuri vor lăsa un gol bugetar de aproape zece miliarde de lei, bani pe care Guvernul speră să-i recupereze, în parte, din creşterea economică de anul viitor.

Preţuri mai mici

O TVA de 20% pentru toate produsele ar trebui să aducă ieftiniri, dacă materiile prime folosite de producători nu se vor scumpi între timp.
Dacia Logan TVA 24% – 7.000 euro, TVA 20% – 6.774 euro, Ieftinire – 226 euro
Televizor TVA 24% – 1.100 lei, TVA 20% – 1.064 lei, Ieftinire – 37 lei
Factură telefon TVA 24% – 100 lei, TVA 20% – 97 lei, Ieftinire – 3 lei

 
 

Urmărește-ne pe Google News