Café frappé
Ingrediente: o ceaşcă de cafea tare, expresso sau la ibric, rece, o ceaşcă de lapte, două cupe de îngheţată de vanilie sau de ciocolată, două linguriţe de frişcă.
Preparare: Se pune îngheţata într-un pahar foarte înalt. Separat, se amestecă spumă laptele şi cafeaua într-un shaker sau cu mixerul şi se toarnă peste îngheţată. Se ornează cu frişcă şi se serveşte cu paiul. Se poate pune deasupra şi sirop de ciocolată.
Ingrediente: 4 sau 5 cuburi de gheaţă,o cană sau 150 ml de lapte proaspăt, rece, două linguriţe de ness (sau două pliculeţe), zahăr după gust, o picătură de esenţă de vanilie.
Preparare: Se pun toate ingredientele în- tr-un blender şi se amestecă foarte bine, ca să se dizolve zahărul şi nessul, apoi se răstoarnă totul într-un pahar foarte mare. Se serveşte cu paiul.
Cafea la ibric
Ingrediente: o cană de apă, 3 linguriţe cu vârf de cafea, zahăr după gust.
Preparare: Se pune apa la fiert, iar după ce începe să clocotească se opreşte focul şi se pune cafeaua. Se lasă două minute să se aşeze şi apoi se pune în ceşti. Se adaugă zahăr după gust.
Ingrediente: o ceaşcă de lapte proaspăt, o ceaşcă de cafea expresso sau la ibric, puţină spumă de frişcă.
Preparare: Se amestecă laptele şi cafeaua, încălzite în prealabil, şi se formează deasupra un “guler” alb din spuma de frişcă, pentru un plus de aspect. Se serveşte cu zahăr după gust.
Ingrediente: o ceaşcă de cafea expresso sau la ibric (tare), o ceaşcă şi jumătate de lapte proaspăt, o ceaşcă de spumă de frişcă, zahăr după gust, un vârf de cuţit de cacao.
Preparare: Se pune laptele călduţ într-o cană, cum este cea din imagine, şi se toarnă peste el cafeaua caldă şi puţin îndulcită. Se adaugă uşor spuma de frişcă, astfel încât să rămână la suprafaţa cănii, şi se pudrează cu cacao. Se amestecă atunci când se serveşte.
Nu face exces, ca să n-ai probleme!
Consumată în cantităţi reduse, cafeaua reduce riscul de diabet şi de Parkinson, ajută în buna funcţionare a aparatului digestiv şi menţine sănătatea dinţilor. Medicii avertizează însă că abuzul de cafea poate agrava afecţiunile inimii, hipertensiunea, stările nervoase şi insomnia.