Deși e pandemie și sunt puși să își dezinfecteze mâinile la intrarea în clasă, florile pentru învățătoare nu au lipsit luni la deschiderea noului an școlar din Timișoara. La Școala nr. 30, buchetele au schimbat aerul din containerele instalate pe terenul de sport, în care zeci de elevi vor învața în următoarele luni.
În șir indian, cu o distanță de un metru între ei, cei mai mici dintre elevi au intrat primii în sălile de clasă.
“Le punem un filmuleț despre COVID-19, care este făcut pe înțelesul lor. Sunt clasa a II-a, avem 12 locuri în clasă. Copiii sunt în regulă, nu par speriați, am discutat în prealabil și cu părinții, care au încercat să le explice și să îi facă să înțeleagă că trebuie respectate anumite reguli și nu mai este ca înainte. Cu ajutor din partea noastră, trebuie să fim tot timpul cu ochii pe ei, consider că se vor obișnui. Este mai greu la pregătitoare, care sunt puțin mai speriați, pentru că nu cunosc clasele, nu cunosc colegii”, a declarat Miron Roxana, învățătoare la clasa a II-a.
Având în vedere condițiile de acum, este mai ok să ținem orele în containere, suntem mai lejeri, nu suntem aglomerați și putem oarecum să gestionăm mai ușor situația. Condițiile au fost la fel și anul trecut, mie mi-a plăcut, copii sunt încântați.
Miron Roxana, învățătoare la clasa a II-a:
“Este un început de an școlar foarte greu”
Ana Maria Ghinea este învățătoare la clasa I la aceeași școală. Ea spune că cel mai greu este să nu îi îmbrățișeze pe cei mici.
“Este un început de an școlar foarte greu, dar împreună vom reuși, chiar dacă nu mai am voie să vă îmbrățișez. Dar asta nu înseamnă că nu vă mai iubesc sau că nu mai suntem prieteni”, le-a spus Ana Maria Ghinea elevilor ei.
Au făcut trenulețul până în clasă
La Școala Gimnazială nr. 30 din cartierul Soarelui învață 1.950 de copii. Doar jumătate dintre ei au mers luni la școală.
“A început școala în condiții speciale, deosebite, dar ne-am pregătit pentru acest moment. Copiii claselor pregătitoare sunt invitați în sălile de clasă în care își vor desfășura activitatea pe cele două grupe. Școala noastră este într-un sistem hibrid, cu jumătate în online, jumătate la școală”, ne-a declarat Crina Rusu, director adjunct la Școala nr. 30.
Dar pentru că la elevii claselor pregătitoare este primul contact, ne-am gândit să organizăm cele două echipe sub forma unor trenulețe, plasând baloane pe o sfoară la un metru distanță, astfel încât să păstreze distanța regulamentară și să se obișnuiască cu acest lucru.
Crina Rusu, director adjunct la Școala nr. 30
Mască, temperatură, gel
Elevii sunt puși să poarte mască încă de când pășesc în curtea școlii. La intrarea în clădire li se ia temperatura, iar la intrarea în sala de clasă trebuie să își dezinfecteze mâinile. Cel mai greu li se pare să stea cu masca pe față și să nu iasă în pauze.
Zeci de containere au fost amplasate în curțile a șapte școli din Timișoara. Scopul era ca elevii să meargă la ore doar dimineața, însă planurile s-au schimbat în pandemie. La școala din Soarelui s-au instalat cele mai multe – 12 săli de clasă au fost amenajate în astfel de construcții modulare.
“Șase clase de ciclul primar în construcții modulare, mai avem o baterie tot cu șase clase pentru ciclul gimnazial. Ca și spațiu, aceste săli nu sunt mai mici decât clasele pe care le avem în clădire, dar am plasat mobilierul în așa fel încât să respectăm acea distanță regulamentară de un metru între elevi”, ne-a mai spus Crina Rusu.
Primăria Timișoara a cheltuit 3,5 milioane de lei pentru achiziționarea containerelor. Alți aproape 700.000 de lei au fost folosiți pentru branșamentele la utilități și dotările cu bănci, scaune și table. Fiecare sală de clasă are 45 metri pătrați și este formată din trei containere unde ar putea intra 30 de elevi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro