Situația traficului la ora 19:15
La această oră, circulaţia încă este intensă pe DN1 Bucureşti – Braşov. Se rulează în coloană între Sinaia şi Buşteni. Pe sensul de mers Braşov – Bucureşti, este coloană doar la intrarea în Buşteni. La Comarnic nu mai sunt probleme de trafic.
În judeţul Vâlcea, pe DN7, pe sensul de mers Piteşti – Râmnicu-Vâlcea, se circulă cu viteză redusă în zona Milcoiu – Aldeşti.
Pe DN7C-Transfăgărăşan traficul se desfăşoară îngreunat în zona Bâlea-Lac. Parcările sunt pline, iar mulţi automobilişti au oprit pe marginea drumului, astfel că trecerea autovehiculelor care circulă din sensuri opuse este dificilă.
De dimineață, pe centura Bucureștiului coada de mașini ajungea și 10 km la ora 4 dimineața. Mii de mașini așteptau pe o bandă pentru a intra pe Autostrada Soarelui, astfel încât cei care au plecat dinainte de miezul nopții de acasă, în speranța că vor ajunge pe litoral la primele ore ale dimineții, s-au trezit într-un ambuteiaj de mii de participanți la trafic.
Aglomerația era formată de mașinile care veneau din ambele sensuri, atât din nordul Bucureștiului, cât și din sudul Capitalei, iar cei care doreau să intre pe A2 aveau de așteptat chiar și o oră pentru a ajunge pe drumul de mare viteză spre Marea Neagră.
Drumuri alternative spre litoral
Spre litoralul bulgăresc
Dacă mergeți la Albena, Nessebar sau Nisipurile de Aur, Autostrada Soarelui nu este poate cea mai bună alternativă, cel puțin nu până la capătul ei, la Agigea.
Ruta 1: Dacă veniți „din țară” sau București, o alternativă este pe ruta Giurgiu – Ruse – Shumen – Varna. Până la Giurgiu drumul este foarte bun și se poate ajunge din București în maximum 40 de minute. Singura problemă ar putea apărea la vamă, la vignetă. Dar de acolo aveți drum liber spre Shumen, de unde începe autostrada dintre acest oraș și Varna. Va trebui să treceți și prin Razgrad.
Problema este că autostrada A2 dintre Shumen și Varna este una destul de veche și chiar „mai bătătorită” decât A1 a noastră. Calitatea asfaltului s-ar putea să vă creeze ceva probleme. Dar evitați tot ce ține de aglomerațiile din România.
Ruta 2: Ruta a adoua nu este mai scurtă, dar este altfel. Mergeți pe Autostrada Soarelui până la Drajna Nouă, apoi spre Călărași și treceți cu bacul spre Silistra. Veți astepta la bac aproximativ 20 de minute. Dar de acolo, puteți merge pe drumul național prin Ostrov, spre Lipnița, și ieșiți din țară pe la Carvăn, dacă acel punct de frontieră s-a deschis. Partea bună este că prin aceasta zonă, șoseaua este foarte bună, nefiind prea circulată, iar peisajele sunt cum nu prea vedeți de-a lungul Dunării. De la Carvăn continuați pe drumuri județene bulgărești până la Voynovo și de acolo pe DN până la Dobrich. Din Dobrich, drumurile naționale se ramifică și puteți ajunge pe jumătate din litoralul bulgăresc în maxim o oră.
Ruta 2.1: La fel de bine, de la Silistra, puteți merge prin Voynovo spre Dobrich și de acolo alegeți destinația de pe litoralul bulgăresc.
Spre litoralul românesc
Ruta 1: Cea mai bună alternativă spre sudul litoralului nostru este Autostrada A2, și ieșiți de pe ea în dreptul localității Siminoc, unde semnele de circulație vă indică Ostrov sau Medgidia. De aici, după ce ajungeți în sensul giratoriu ieșiți pe prima ieșire, spre Ciocârlia de Sus. Din această localitate vă îndreptați spre Lanurile și apoi Mereni, dar va trebui să aveți grijă că drumul este plin de curbe strânse, fiind dublat și de fostele canale de irigații care sunt adânci de cel puțin 4 metri. În plus, în această perioadă drumul este plin de mașini agricole și căruțe.
De aici ajungeți în Topraisar, la E675 și dacă vreți să ajungeți în Eforie, Tuzla, 23 August, faceți stânga în Topraisar și mergeți spre Agigea, Dacă vreți stațiunile sau Mangalia, Vama Veche, atunci faceți drepata și mergeți spre Negru Vodă, de unde, la prima mare intersecție virați la stângă și 32 de km aveți drum drept.
Ruta 2: Urmați același drum până în Topraisar și de acolo, dreapta spre Amzacea (prima localitate în drum spre Negru-Vodă), iar de acolo intrați de drum județean, într-o stare deplorabilă, dar economisiți benzină pentru 50 de km dacă vreți să ajungeți în stațiunile dintre Costinești și Mangalia.
Ruta 3 (pentru litoralul bulgăresc): Mergeți de drumul nostru consacrat spre mare și urmați Ruta 1, până la Negru Vodă, iar de acolo intrați în localitatea bulgăreasca General Toshevo. În felul acesta nu mai stați la cozile kilometrice din Vama Veche, iar drumul pe ruta aceasta este dcestul de bun și mult mai liber. Din General Toshevo, faceți stânga sprte Lyulyakovo, Vasilievo și Vranino și ieșiți direct la Kavarna. Orașul este principala localitate în drum spre Varna de la Vama Veche, pe E87.
De aici puteți ajunge la destinații precum Dalboka, Bolata, Durankolak, Stâncile Tracice, Balcic și tot așa până în sudul litoralului bulgăresc. Drumul acesta este înțesat cu plantații de lavandă, iar mirosul este absolut fabulos. Peisajul este și el unul destul de drăguț, dacă vă place sărăcia rurală a vecinilor.