În acest sens, JTI, unul dintre producătorii de ţigări, propune ca soluție de deblocare a situației separarea actualului Proiect de lege nr. 272/2016  în două proiecte distincte, unul care să preia prevederile referitoare la producție și comercializare, în strictă conformitate cu Directiva UE, și sa fie adoptat rapid,  iar celălalt, referitor la prevenția și consumul produselor din tutun – fumatul în locurile publice -, să poată fi dezbătut ulterior.

Conform JTI, ”despărțirea apelor” ar fi de natură să înlăture confuziile care se fac și sunt voit întreținute, între o lege care reglementează fabricația și comercializarea, cu evident caracter economic și bugetar, și o lege antifumat, cu un pronunțat caracter social.

Producătorii au nevoie de o lună pentru a pregăti noile cerințe

“După părerea noastră, este o confuzie voit cultivată. Ceea ce ne interesează pe noi, industria, este transpunerea Directivei tutunului, care este obligatorie, care se referă la producţie şi comercializare, şi care ar fi trebuit transpusă de autorităţile române la 20 mai 2016. Această directivă întârzie şi este voit întârziată şi anul acesta din cauza acestei poveşti cu fumatul cu locurile publice care nu are nici o legătură cu subiectul. Directiva este obligatorie şi este întârziată. Povestea cu fumatul în locurile publice nu este obligatorie, dar ţine agenda publică. Noi trebuie să ne organizăm producţia în funcţie de cerinţele legale, deja este foarte târziu, Comisia Europeană a trimis notificare…”, spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Directiva tutunului se referă la aspectul pachetelor de țigări. Pentru a putea produce pachete de țigări la noile standarde, fabricile trebuie să schimbe liniile tehnologice cu cel puțin două luni înainte de a începe noua producție. Altfel, aceste firme vor avea pierderi mari în afaceri.

 

 

Urmărește-ne pe Google News