O caricatură publicată recent în cotidianul francez Le Monde înfățișează un om în fața unui cabinet medical, care îi spune doctoriței: „Am venit pentru a cincea doză, din cauza celui de-al treilea val. Sau invers”.

Imaginea surprinde destul de bine situația din Franța și probabil din restul lumii, o stare de oboseală, anxietate și iritare, într-un moment în care lumea se confruntă iarăși cu un val alimentat de varianta Delta, în vreme ce așteaptă și sosirea variantei Omicron.

O poveste aparent fără sfârșit, la doi ani după apariția virusului, în China.

Incertitudinea dă peste cap planurile. Vaccinurile păreau să aducă finalul crizei, până când a devenit clar că nu e tocmai așa. Și crește senzația că epoca COVID se va întinde pe ani buni de-acum încolo, asemenea molimelor din trecut.

Chiar și în China, unde nu au mai existat decese raportate din ianuarie, unii oameni își mărturisesc oboseala față de măsurile care i-au ținut în ultima vreme în siguranță.

„Sunt așa de obosit de toate aceste rutine”, spune Chen Jun, un tânăr de 29 de ani din orașul Shenzen. El a fost nevoit să facă trei teste COVID în iunie, după un focar de COVID apărut în oraș, apoi să se carantineze 14 zile.

Cât a costat nesimțirea lui Iohannis
Recomandări
Cât a costat nesimțirea lui Iohannis

Nu a mai reușit să călătorească așa cum obișnuia, înainte de criza sanitară. „Încep să cred că nu vom mai ajunge la finalul pandemiei”, spune el.

Senzația aceasta de traversare a unei crize fără sfârșit, însoțită de suferință psihologică care merge spre depresie, a fost una dintre temele recurente ale interviurilor realizate de jurnaliștii New York Times cu zeci de oameni din Europa, America, Asia sau Africa.

După doi ani de emoții de tot felul, pierderi de vieți omenești, lockdown-uri, restricții și vești bune care s-au dovedit false, reziliența oamenilor s-a micșorat.

Acest lucru va ridica noi probleme pentru autoritățile care doresc să protejeze viețile oamenilor și economiile țărilor. Vor respecta cetățenii noi restricții? Și cât de stricți vor mai putea fi liderii internaționali în condițiile în care sănătatea psihică a oamenilor a devenit atât de fragilă?

Viața a devenit circulară

„Știu că lucrurile se vor înrăutăți, nu se vor opri, pandemia ne va consuma și mai mult viața”, spune Natalia Șișkova, o profesoară din Moscova. „Este haotic, ca un film fantastic. Te uiți la filmele acestea apocaliptice și îți dai seama că scenariștii au fost adevărații profeți”, spune ea.

Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu
Recomandări
Problema accesului facil la locuințe în România. Vincze Enikő, activistă pentru dreptate locativă: „Gradul de profitabilitate contribuie masiv la creșterea permanentă a prețurilor” | Interviu

Realitatea evidentă este că lumea a progresat în eforturile de gestionare a pandemiei. Acum un an, campania de vaccinare abia se pregătea să înceapă. Acum, în jur de 47% din populația lumii este vaccinată. Dacă numărul infectărilor a rămas mare, cel al deceselor a scăzut.

Totuși, nu pare că lumea și-a reluat controlul asupra vieții. Pandemia pune totul sub semnul întrebării, inclusiv petrecerea sărbătorilor alături de familie.

Apoi, oamenii întâmpină greutăți în tentativa de a înțelege ce se întâmplă. Cum poți procesa avalanșa de statistici, opinii divergente și măsuri contradictorii? Cum te raportezi la businessul generat de pandemie? Sau la inechitatea distribuirii vaccinurilor?

Odinioară liniară, viața pare să fi devenit circulară. Școlile se redeschid numai pentru a se închide iarăși – Marea Britanie a dat de înțeles că ia în calcul acest scenariu, în condițiile răspândirii rapide a variantei Omicron.

Călătoriile tocmai deveniseră mai ușoare, înainte de a fi din nou blocate de restricții, teste, carantină sau pur și simplu granițe închise.

La Paris, epidemiologa franceză Maria Mechior, specializată în sănătate mintală, abia se reîntorsese la laborator, când a fost anunțată că instituția va relua ședințele prin Zoom. „Nu mai știm când ne vom întoarce la normal”, spune Melchior.

Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe
Recomandări
Cine a ucis-o pe Geanina? Singurul suspect din anchetă, un profesor de istorie, a fost achitat definitiv, din lipsă de probe

În Kenya, unde infectările au scăzut din octombrie, președintele Uhuru Kenyatta a ridicat un lung lockdown de noapte. Barurile s-au umplut, artiștii și-au stabilit datele concertelor. Apoi a sosit varianta Omicron. Înainte ca tulpina să fi ajuns în țară, liderii din Kenya au anunțat planuri de a impune restricții pentru nevaccinați.

Corrie Mwende, care lucrează în comunicare în Nairobi, explică și că a avut senzația că „își regăsește libertățile” după o lungă perioadă care părea foarte aproape de sfârșitul lumii. Acum nu mai este așa de sigură.

Nu există un plan global coerent

Genul acesta de ezitare este, de fapt, predominant în lume. Pandemia a început cu atitudinea evazivă a marilor puteri – mai întâi a Chinei, apoi a Americii lui Donald Trump. Încrederea a fost afectată, timpul pierdut.

De atunci, lumea nu a reușit să ajungă la un răspuns global coerent.

China urmărește încă o politică „zero cazuri”, închizând practic granițele, testând masiv și impunând lockdown-uri rapide atunci când e nevoie de ele. La polul opus, Rusia a rezistat multă vreme fără măsuri stringente, în ciuda numărului mare de victime.

UE vorbește pe mai multe voci în privința unor chestiuni majore, precum obligativitatea vaccinurilor. Stadioanele sunt goale în Germania, dar pline în Franța.

Marea Britanie a renunțat la tentațiile imunității de grup și acum deja vorbește despre o nouă rundă de restricții pentru combaterea Omicron. În Brazilia, unde virusul a făcut ravagii, pandemia a scăzut însă între timp în intensitate, așa că concertele de samba s-au reîntors pe străzi.

Deocamdată, toate aceste planuri sunt provizorii.

Incidența anxietății și a depresiei s-a dublat de la începerea pandemiei

Teoriile conspirației proliferează, parțial pentru că pandemia i-a îmbogățit pe cei bogați și i-a pedepsit pe cei care nu au bani de investiții.

Iakov Kocetkov, șeful Centrului pentru Terapie Cognitivă din Moscova, spune că în Rusia, numărul persoanelor care nu au încredere în vaccinuri a crescut foarte mult. Mulți nu cred nici în pandemie.

Luna aceasta, un bărbat de 45 de ani, despre care se spunea că nu crede în pandemie, a deschis focul și a ucis doi oameni când i s-a cerut să își pună mască, într-o clădire oficială.

Anna Șepel, o terapeută din Rusia, a observat și ea „gândurile obsesive ale pacienților care se tem să se infecteze, se tem să atingă orice în spațiile publice”.

În Italia, lovită de un val devastator la începutul pandemiei, accesul la aproape orice activitate publică, dar și la muncă, a fost condiționat de vaccinare sau de o testare frecventă.

Guvernul promite totuși un Crăciun „seminormal”. Dar unii oameni sunt pesimiști.

Masimiliano Valerii, director al CENSIS, o organizație de cercetare de la Roma, spune și el că pandemia a exacerbat anxietățile cu privire la viitor. „Scara socială, mecanismul care permitea îmbunătățirea poziției în viață, a fost blocată”, explică Valerii.

David Lazzari, președintele asociației psihologilor din Italia, observă la rândul lui că studiile recente din Peninsulă au arătat că incidența anxietății și a depresiei s-a dublat de la începerea pandemiei.

Pentru cei cu vârsta sub 18 ani, nivelul a ajuns la 25%. „Unul din patru. E un prag foarte înalt”, concluzionează el.

În Franța, epidemiologa franceză specializată în sănătate mintală spune și ea că printre tineri, cazurile de anorexie și bulimie s-au înmulțit. Depresia și anxietatea au ajuns și ele la un nivel dublu în Hexagon, la fel ca în Italia, lucru confirmat de un raport recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Zidul plângerii

Iar în SUA, medicii au avertizat că tinerii se confruntă cu efectele devastatoare ale problemelor de sănătate mintală, ca rezultat al pandemiei și al altor probleme generaționale.

Chanel Contos, o studentă australiană de 23 de ani din Londra, care spera să zboare acasă luna aceasta, are acum dubii că va reuși acest lucru. „Cât timp din viață vom mai pierde cu treaba asta?”, întreabă ea.

Guvernele sunt conștiente de acest nivel de frustrare. Nicolas Franck, un psihiatru francez, spune că țările sunt acum într-o fază de precauție excesivă. „Oamenii sunt atât de epuizați, încât cea mai mare temere a lor este nu o nouă variantă, ci un nou lockdown”, adaugă el.

China, prin măsurile dure aplicate, s-a arătat determinată să continue cu un soi de normalitate. Dar aceasta rămâne totuși greu de atins.

Sute de oameni au postat zilele acestea mesaje pe contul de social media al lui Li Wenliang, un medic din Wuhan pe care mulți îl consideră un martir, deoarece a fost sancționat pentru că a încercat să anunțe comunitatea medicală cu privire la noul virus.

Li Wenliang a murit de COVID la începutul lui 2020.

„Nu pot să cred că purtăm mască deja de doi ani”, a scris un comentator pe pagina medicului, care a ajuns un fel de Zid al Plângerii, potrivit New York Times. Un altul a împărtășit aceleași frustrări: „Doctore Li, au trecut doi ani și pandemia nu doar că nu s-a terminat, dar devine și mai intensă”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO
Știrileprotv.ro
Un copil de 3 ani și alți 4 oameni au murit într-un accident pe „Drumul morții”. Planul Roşu de Intervenţie, activat. FOTO
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
De duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, soarta se schimbă în bine pentru patru zodii. Începe să le meargă ca pe roate
FANATIK.RO
De duminică, 10 noiembrie, de la ora 10, soarta se schimbă în bine pentru patru zodii. Începe să le meargă ca pe roate
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
GSP.RO
Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
Elle.ro
Theo Rose a dezvăluit imagini inedite cu fiul ei. Ce mult a crescut Sasha: „Fiu-miu și blondele = necaz” FOTO
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Unica.ro
'Faceți loc că începe show-ul!' La 54 de ani, Loredana Groza a renunțat de tot la haine! Imaginile au 'încins' internetul / FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Observatornews.ro
Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Horoscop 10 noiembrie 2024. Capricornii au în față o zi care îi invită la generozitate în orice formă le este cunoscută această stare
HOROSCOP
Horoscop 10 noiembrie 2024. Capricornii au în față o zi care îi invită la generozitate în orice formă le este cunoscută această stare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI