„Reducerea riscului seismic şi creşterea siguranţei cetăţenilor reprezintă o problemă de interes naţional şi de utilitate publică, în condiţiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcţiilor, ci şi asupra populaţiei şi economiei naţionale, astfel că se impune urgentarea demersurilor care să accelereze realizarea măsurilor de reducere a riscului seismic”, a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la briefingul după ședința de Guvern.

Actul normativ conține, printre altele, două prevederi:

  • interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic I
  • interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I, până la recepția lucrărilor de intervenție.

Cseke Attila a anunțat încă din ianuarie schimbări în programul privind consolidarea clădirilor cu bulină roşie. Conform ministrului dezvoltării, proprietarii vor primi interdicţie la vânzarea locuinței timp de 25 de ani, excepție făcând cazurile în care se restituie către stat, la vânzarea apartamentului, costurile referitoare la consolidarea seismică. În acest moment, legea spune că blocurile cu risc seismic nu pot fi consolidate decât cu acceptul tuturor locatarilor, iar aceștia trebuie să achite costurile consolidării.

Nicio clădire cu bulină roşie nu a fost consolidată în ultimul an în București

Edmond Niculușcă, cel care a demisionat pe 1 martie din poziția de director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din Primăria Capitalei, a declarat la acel moment pentru Libertatea că această direcție din cadrul PMB „ar trebui să fie desființată și reînființată pe noi principii”.

Întrebat de Libertatea câte clădiri cu risc seismic din București au fost consolidate în mandatul său, Niculușcă a răspuns că „într-un an nu s-a consolidat nimic”.

362 de imobile din București

sunt incluse în clasa I de risc seismic, conform listei imobilelor expertizate tehnic, majoritatea construite în anii 1930, arată datele PMB.

„S-a lucrat la aproximativ 20 de proiecte de consolidare, care ar trebui să înceapă în cursul acestui an. A trebuit să refacem documentațiile, să refacem proiectările, pentru că era un abuz la adresa banului public și asupra proprietarilor”, a precizat Niculușcă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News