Atunci când pleacă în vacanță sau chiar când se deplasează în interes de serviciu mulți dintre români iau în considerare varianta închirierii unei mașini. De regulă, majoritatea optează pentru autoturisme mici și economice.
Cuprins:
Cum unii dintre ei se află pentru prima dată față în față cu o astfel de experiență, în acest articol vom încerca să le venim în ajutor cu câteva sfaturi. Dacă te numeri printre aceștia, iată ce trebuie să faci atunci când îți propui să închiriezi o mașină.
Studiază oferta
Atunci când te hotărăști să închiriezi o mașină va trebui să faci un studiu de piață, adică să studiezi cât mai multe oferte existente pe piață.
Cea mai rapidă și la îndemână metodă pentru a găsi o firmă care se ocupă cu așa ceva este să cauți pe Internet ori să întrebi prietenii.
În primul rând va trebui săvezi exact care sunt condițiile de închiriere, prețurile, flota de mașini disponibilă, vechimea parcului auto și politica firmelor specializate.
Apoi, nu trebuie să faci altceva decât să compari cererea și oferta pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru tine.
În același timp, ține cont de recenzii! Sunt foarte importante deoarece îți vor spune totul despre seriozitatea companiei și despre calitatea serviciilor oferite.
- Ce este sistemul ESP al mașinii și la ce folosește
Alege mașina și verifică dacă este disponibilă
Pentru a alege o mașină, tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi pagina dedicată acestei operațiuni.
Firmele de „rent-a-car” îți oferă posibilitatea să alegi clasa din care face parte mașina, marca și modelul, motorizarea, tipul de caroserie, tipul de transmisie (manuală sau automată), etc.
După ce te-ai hotărât și ai ales mașina, trebuie neapărat să suni la firmă pentru a verifica dacă aceasta este disponibilă în perioada în care efectuezi deplasarea.
De asemenea, trebuie să știi că, de obicei, șoferii tineri și cei care au trecut de vârsta de 70 de ani beneficiază de anumite condiții speciale în cazul în care vor să iasă din țară cu mașina închiriată.
Citește cu atenție contractul de închiriere
Contractul de închiriere este foarte important, așa că îți recomandăm să-l citești cu foarte mare atenție înainte de a-l semna.
Trebuie să știi că documentul trebuie că conțină diverse informații cum ar fi anul de fabricație al mașinii rezervate și starea tehnică a acesteia, prețul de închiriere, condițiile în care se face închirierea, etc.
În același timp, îți sugerăm să citești cu atenție și drepturile și obligațiile stipulate în contract, iar în cazul unor eventuale nelămuriri, nu ezita să întrebi reprezentantul firmei pentru a nu avea parte de surprize neplăcute pe durata deplasării.
- Vezi și cum eviti gropile ca sa nu strici masina
Verifică să ai toate documentele la tine
În momentul închirierii va trebui să ai la tine cartea de identitate, permisul de conducere și un card de credit pe numele șoferului care va semna contractul de închiriere și va conduce mașina.
În cazul în care urmează să călătorești în afara țării, într-un stat non-membru UE, va trebui să ai la tine pașaportul.
Verifică starea tehnică a mașinii
Ceea ce este menționat în contractul de închiriere la rubrica „starea tehnică a mașinii” trebuie să corespundă cu ceea ce este în teren.
De aceea, înainte de a te urca la volan și a pleca, trebuie să verifici cu mare atenție mașina de posibile defecțiuni tehnice sau defecte vizuale (zgârieturi, lovituri, geamuri crăpate, etc.).
Unele companii fac fotografii atât la preluare, cât și la predare pentru a evita situațiile neplăcute când anumite zgârieturi au trecut neobservate.
De asemenea, acordă atenție stării anvelopelor și numărului de kilometri pe care i-a parcurs mașina până la acel moment. Dacă nu faci o verificare amănunțită, eventualele probleme „depistate” la întoarcere ți-ar putea fi imputate de către firmă.
Totodată, asigură-te că mașina are toate documentele necesare deplasări și că acestea sunt valabile (certificat de înmatriculare, rovinietă, asigurare RCA, asigurare CASCO, etc.)
Verifică să ai rezervorul plin
Întotdeauna verifică nivelul de combustibil din rezervor. De regulă, companiile „rent-a-car” închiriază mașina cu rezervorul plin, iar clientul este obligat să predea mașina la fel.
Trebuie să știi că, în cazul în care mașina nu va avea plinul făcut atunci când o predai, firma îți va calcula fiecare litru de carburant care lipsește din rezervor la returnare.
Atenție! Prețul cu care companiile de închirieri mașini calculează diferența de combustibil este mult mai mare decât cel de la pompă, așa că este recomandat să aduci mașina cu rezervorul plin.
- Vezi și care sunt cel mai des întâlnite probleme la motorul masinii
Verifică valoarea garanției (depozitului)
La închirierea unei mașini trebuie depusă o garanție în bani (depozit), care este stabilită în funcție de tipul mașinii închiriate. Asigură-te că pe card ai fonduri suficiente pentru a acoperi acest depozit.
Garanția reprezintă o asigurare pe care compania de închirieri și-o ia pentru a putea acoperi eventualele daune produse din vina clientului sau din vina unui autor necunoscut.
Dacă valoarea daunei este mai mică decât garanția depusă de client, atunci se va reține doar valoarea daunei, iar restul sumei i se va returna clientului.
În cazul în care valoarea daunei este mai mare decât depozitul, atunci va fi reținută întreaga sumă, iar diferența va fi suportată de firma de închirieri și de compania de asigurări.
Dacă va predarea mașinii totul este în regulă, depozitul îți va fi returnat integral.
Respectă locul și data la care returnezi mașina
Atunci când predai mașina, asigură-te că aceasta este în aceeași stare tehnică în care ai preluat-o și că are plinul făcut.
În același timp, respectă atât locul, cât și data/ora la care predai autoturismul pentru a fi scutit de eventuale penalizări. Taxa suplimentară va fi calculată în funcție de distanța dintre locul unde trebuia să returnezi mașina și locul unde o predai.
Evită penalizările
În cazul în care nu poți ajunge la ora fixată prin contract, îți recomandăm să contactezi telefonic ori prin e-mail compania. De obicei, se admite un anumit timp de întârziere.
Dacă vei depăși și termenul fixat de comun acord cu firma și nu vei anunța, atunci ți se va percepe încă o zi de închiriere.
De asemenea, dacă depășești numărul de kilometri stabilit prin contractul de închirier va trebui să achiți o diferență care, în unele cazuri, poate depăși până la 25% din taxa inițială de închiriere.
- Citește și care sunt principalele cauze pentru care mașina vibrează în mers
Fii atent la evaluarea mașinii la întoarcere
Procedura este aceeași cu cea din momentul preluării mașinii, cu mențiunea că inventarul se va face de această dată în funcție de prima evaluare.
În cazul nedorit în care vor fi identificate zgârieturi sau lovituri care nu erau prezente atunci când ai închiriat mașina, acestea vor fi stipulate în procesul verbal încheiat la terminarea contractului și se va stabili suma care îți va fi oprită din garanția depusă inițial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro