UPDATE 19:00. Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) îi cere senatorului Tudor Ciuhodaru retragerea proiectului de lege.
„PACT atrage atenţia asupra tentativelor ruşinoase de intimidare a cetăţenilor care protestează paşnic împotriva Guvernului. Reflexele autoritare şi derapajele anti-democratice ale unor membri ai actuale majorităţi parlamentare nu vor face decât să adâncească ruptura dintre Executiv şi protestatari. Cel mai recent exemplu este senatorul PSD Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul unui proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între şase luni şi trei ani pentru participanţii la proteste care prin manifestarea lor ‘au scopul de a schimba ordinea constituţională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat. PACT îi cere lui Tudor Ciuhodaru retragerea de urgenţă a acestui proiect de lege, în mod evident neconstituţional, pe care nici PSD nu îl va susţine”, se arată într-un comunicat al PACT.
Potrivit sursei citate, iniţiativa legislativă a senatorului Tudor Ciuhodaru este doar cel mai recent exemplu „din şirul de intimidări” la care au fost supuşi protestatarii în ultimele săptămâni.
UPDATE ora 14.00 PNL consideră că proiectul depus în Parlament reprezintă ”o nouă confirmare că PSD rămâne inamicul principal al democraţiei în România”.
”PSD practic nu suportă libertatea. PSD distruge instituţii, libertăţi fundamentale. Iar PSD nu se va opri!
Din cauza PSD avem şi acum menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar dl. Dragnea se erijează în apărătorul valorilor europene!!! Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, Ciuhodaru – numele celor mai mari adversari ai valorilor europene. Ei sunt şi principalii adversari ai României!”, a scris Raluca Turcan, liderul interimar al PNL, pe Facebook.
UPDATE ora 13.50 „Partidul Social Democrat se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul penal în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. Partidul Social Democrat consideră că forma actuală a Codului penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări”, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre.
El a menționat că ”abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere”.
„Ca atare, PSD se va opune acestui demers şi va vota împotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru”, se arată în comunicatul PSD.
UPDATE ora 13.40 Inițiatorul proiectului, Tudor Ciuhodaru a declarat pentru Libertatea că în spaţiul public se desfăşoară o uriaşă şi manipulare.
”Proiectul meu de lege, depus încă din mandatul trecut, se referă strict la condamnarea manifestărilor extremiste, revizioniste şi separatiste ce încalcă esenţa statutului român, articolul 1 din Constituţia României. Acesta prevede clar că România este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. Vreau doar ca aceste preveri să fie respecatate”, a spus deputatul.
El a menționat că a depus acest proiect încă din mandatul trecut pornind de la gestul extremist de spânzurare a lui Avram Iancu.
”Prevederile existau în vechiul Cod penal. Noul cod penal nu condamnă toate formele de încălcare a articolului 1 si articolul 13 din Constituţia României. Propunerea legislativă are ca obiect doar completarea art.397 din privind Codul penal pentru a acoperi un vid legislativ, în sensul incriminării anumitor tipuri acţiuni extremiste, revizioniste, separatiste săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat ce nu sunt prevăzute la alin (1) şi (2) al 397 şi nici nu pot fi încadrate la art.367 (Constituirea unui grup infracţional organizat), 368 (Instigare publică). 369 (Incitarea la ură sau discriminare). Alineatele 1 şi 2 din art 397 prevăd deja ani grei de închisoare pentru schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat”, a arătat acesta.
Potrivit deputatului, inițiativa sa ”nu are nicio legătură cu alte tipuri de proteste, ci doar cu acţiunile extremiste, revizioniste, separatiste ce încalcă art.1 din Constituţia României”.
”Nimeni nu poate încălca suveranitatea, independenţa, unitatatea şi caracterul indivizibil al României iar orice manifestare de acest tip trebuie condamnată”, a mai deckarat Ciuhodaru.
Persoanele care se vor aduna în piețe și vor manifesta riscă să ajungă la închisoare de la 6 luni la 3ani, dacă organele competente vor ajunge la concluzia că, prin acțuinea lor, aceștia vor să schimbe ordinea constituțională sau să împiedice exercitarea puterii în stat de către instituțiile alese în mod democratic. Acesta este obiectul unui proiect de lege inițiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.
Ciuhodaru precizează că scopul proiectului este incriminarea unor acțiuni ce nu se încadrează la constituirea unui grup infracțional organizat, instigarea publică sau instigarea la ură și discriminare.
Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:
”Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
Ciuhodaru spune că proiectul nu se referă la manifestații pașnice sau la proteste de tipul celor care au fost în luna februarie. ”Se referă la manifestările extremiste, separatiste, revizioniste, cele prin care se atacă esența statului român. Proiectul de lege se referă la altceva, nu la protestele de stradă, ca cele de până acum”, a spus Tudor Ciuhodaru.
În motivarea proiectului de lege, deputatul dă ca exemplu evenimentele prin care s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc și cererile europarlamentarilor maghiari Laszlo Tokes și Csaba Sogor care impun Parlamentului României adoptarea unui act normativ în acest sens.