Pentru a-ţi veni în ajutor, Libertatea a făcut o selecţie şi îţi prezintă azi lucruri inedite, care îţi vor fi de mare ajutor când călătoreşti. Vei fi surprins să afli că rişti ani grei de puşcărie, dacă păstrezi ca suvenir o scoică din apele Egiptului sau dacă, atunci când faci plajă în ţările musulmane, porţi un costum de baie prea “îndrăzneţ”. La fel de bizar, în Marea Britanie este interzis să intri cu algocalmin!
În Grecia…
orice persoană care scoate sau încearcă să scoată din ţară obiecte antice, indiferent cât sunt de mici (chiar şi o pietricică), riscă să primească o pedeapsă usturătoare: între unu şi cinci ani de închisoare.
În Egipt…
cetăţenii români care călătoresc în scop turistic au nevoie de viză. La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei.
E foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei. Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă
Dacă ajungi într-o ţară musulmană…
ai mare grijă să respecţi tradiţiile locale! Astfel, în ţări precum Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Iran, Kuweit, Liban, Libia trebuie să ţii cont de următoarele reguli generale: în timpul sărbătorilor Ramadanului, consumul de mâncare, băuturi sau fumatul în locurile publice constituie infrac-ţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea. În această perioadă, toţi musulmanii ţin post negru de la răsăritul până la apusul soarelui.
În ţările islamice, trebuie evitată purtarea hainelor decoltate sau mulate pe corp. Evită fotografierea femeilor musulmane. Nu înjura, pentru că rişti să ajungi la închisoare. Nu folosi mâna stângă atunci când saluţi pe cineva sau dai lucruri cuiva. Nu atinge capul unei persoane, acest lucru este ofensator. În plus, în Malaysia, e obligatoriu ca pe plajă să ai costum de baie întreg, iar în Maldive, nudismul şi ţinuta fără sutien pe plaje sunt interzise prin lege, inclusiv în staţiunile turistice.
În Turcia…
eşti sfătuit să ocoleşti, pe cât posibil, în timpul nopţii, zonele Aksaray şi Taksim din Istanbul. Infracţiuni precum furturile din buzunare sau din maşini şi înşelă-ciunile pot apărea în zonele aglomerate.
În Franţa şi în Cipru…
câteva rase de câini, considerate periculoase, sunt interzise. Astfel, nu ai voie să intri în Franţa cu câini de atac (Staffordshire Terrier, American Staffordshire Terrier, Mastiff sau Bţrbull, Tosa, Molosi). În Cipru este interzisă intrarea cu următoarele rase de câini: Pit Bull American sau Pit Bull Terrier; Tosa japonez sau Tosa Inu; Dogo Argentino sau Mastiff Argentino; Fila Braseleiro sau Mastiff Brazilian.
În Italia…
trebuie să îţi compostezi biletul în aparatele existente pe peron, înainte de urcarea în vagon, dacă vrei să călătoreşti cu trenul. Biletul necompostat nu este valabil.
Evită călătoriile în Coasta de Fildeş!
Străinii şi în special europenii sunt expuşi în permanenţă la acte criminale în Coasta de Fildeş şi, de aceea, Ministerul român de Externe recomandă să se evite deplasările aici. În plus, există riscul contractării unor boli, cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoidă, malaria, febra galbenă şi holera. Riscul de contractare a maladiilor sexuale transmisibile este foarte ridicat. Exportul de fildeş este interzis.
Legi ciudate în alte ţări
În Austria sunt interzise deţinerea şi utilizarea oricăror tipuri de spray-uri iritante sau paralizante.
În Estonia se recomandă vaccinarea împotriva difteriei, a febrei tifoide, a poliomielitei şi a rujeolei la copii.
În Ungaria este interzisă introducerea produselor din carne de porc fabricate în gospodăria proprie şi a băuturilor produse artizanal.
În Africa de Sud nu există sistem de transport în comun
şi nici companii de taximetre.
În Arabia Saudită, atenţie sporită dacă şofezi! Penalizările pentru accidente sunt aspre şi pot ajunge până la pedeapsa capitală.
În Bosnia-Herţegovina există zone minate rămase din timpul conflictului armat din prima jumătate a anilor ’90.
În China, trebuie să ai paşaportul în permanenţă la tine, deoarece poliţia locală efectuează controale stradale intense. Pedeapsa, în cazul în care nu poţi face dovada identităţii tale, poate fi chiar închisoarea.
În Marea Britanie este interzisă folosirea algocalminului.
În Republica Dominicană, din iunie până în octombrie este perioada furtunilor tropicale, de aceea trebuie să urmăreşti în permanenţă anunţurile şi recomandările
făcute de autorităţi în această privinţă.
În Israel, nu circula sâmbăta cu maşina în zonele locuite
de evreii ultrareligioşi. Rişti să ţi se arunce cu pietre în automobil. Manifestă un comportament rezervat în public în perioada de Shabat (de vineri seara până sâmbătă seara). Fumatul în public poate fi considerat ofensator.