Noul act legislativ ar putea să-i tragă la răspundere deopotrivă pe elevi și pe profesori, care pot primi o amendă de până la 45.000 de euro sau trei ani de închisoare, dacă victima nu a mai putut, în urma incidentului, să meargă la școală sau la serviciu mai mult de opt zile.
Pedepsele pot crește până la 10 ani de închisoare și amendă de 150.000 de euro, dacă victima se sinucide după atac sau are o tentativă de sinucidere, potrivit Euronews, citat de Școala 9.
În Franța, unu din zece copii este afectat de bullying în fiecare an. În România, fenomenul este chiar la cote mai mari. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, țara noastră s-ar afla pe locul 3, din 42 de țări, la cât de răspândit este fenomenul.
În perioada pandemiei, aproape o treime dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului din România se refereau la bullying și cyberbullying. Cea mai afectată categorie de vârstă este cea de 13-15 ani, urmată de 10-12 ani. Peste jumătate dintre abuzurile de tip bullying de la noi au avut loc în online, ca urmare a digitalizării cursurilor.
Parlamentarii socialiști din Hexagon, aflați în opoziție, spun că noua lege nu este răspunsul potrivit la fenomenul bullyingului, dar ministrul francez al educației, Jean-Michel Blanquer, susține că este „un pas important”, care va duce la descurajarea acestui tip de agresiune în școli.
De anul trecut, și în România este în vigoare o lege antibullying care prevede sancțiuni specifice, de la cererea de acordare a daunelor morale, până la plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărirea penală, plus alte sancțiuni prevăzute la nivel de școală.
Mai multe, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro