Neculai
Sorin Covătaru, administratorul
localului,
a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, prin
contopirea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru
săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă și a două
pedepse de câte
trei luni de închisoare pentru nerespectarea măsurilor legale de
securitate şi sănătate în muncă și neluarea măsurilor legale
de securitate şi sănătate în muncă.

Totodată,
instanța a condamnat firma administrată de acesta la plata unei
amenzi penale de 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor
legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru neluarea
măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și pentru
distrugere din culpă.

Instanța a stabilit și daune morale de 5.000 de lei față de o persoană și daune materiale de 11.174,34 euro față de o alta, parte civilă din dosar.

Potrivit anchetei, la data de 30 noiembrie 2014, o explozie s-a produs la restaurantul Trafic din Câmpulung Moldovenesc, în urma căreia trei angajate au murit, iar o alta a suferit arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, pe întreaga suprafață a feței și jumătatea antebrațului drept. În urma deflagraţiei, a rezultat și avarierea a două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

În urma exploziei au murit trei angajate

Se gătea la un aragaz vechi, cu butelii neconforme

Restaurantul şi-a început activitatea în cursul lunii noiembrie 2013, cu program nonstop, fără a deţine avizul de specialitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, iar bucătăria funcționa într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit second-hand.

Ancheta a mai stabilit că iniţial aparatura de bucătărie era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de proveniență românească.

Administratorul ar fi sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014, a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraș, iar butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că buteliile de proveniență ucraineană nu erau sigure în funcționare și nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995. Acest tip de butelii nu pot fi încărcate în stațiile pentru umplerea rezervoarelor GPL – auto.

Foto: Ziarul de Iași, Suceava News

Urmărește-ne pe Google News