Raportul a fost aprobat cu voturi 13 ”pentru”, nouă ”împotrivă” şi două abţineri. Acum, proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate urmează să intre pe ordinea de zi a şedinţei de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor, notează Mediafax.

Deputaţii din Comisia Juridică au revenit, săptămâna trecută, asupra amendamentelor adoptate în şedinţa precedentă la proiectul privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Au stabilit atunci că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie – luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă, dar şi cele aflate în stare de recidivă – nu pot beneficia de aceste măsuri, precum detenţia la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia Juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Astfel, judecătorul de supraveghere a executării pedepsei poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fracţia de 1/5 din pedeapsă necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, pentru persoanele condamnate la pedepse până la 5 ani.

Totodată, nu pot beneficia de noile prevederi şi persoanele care sunt condamnate pentru fapte cu violenţă, abuz în serviciu sau cei care sunt recidivişti.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către MAI cu sau fără brăţară electronică.

Măsura alternativă de executare fracţionată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.


Citește și: INEDIT | ARMATA 360°. Mergi la bordul tancului românesc TR 85 M1


 
 

Urmărește-ne pe Google News