Complexul muzeal al închisorii Doftana, unde au fost închişi liderii comunişti Nicolae Ceaşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej, dar şi legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu, a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani omului de afaceri libanez Mohammad Murad.
„Vom face cel mai mare centru de conferinţe din România, cu peste 1.000 de locuri de cazare, primul complex hotelier destinat conferinţelor. Tot ce se va consuma acolo vor fi produse bio. Zona este atractivă pentru oameni şi are multe avantaje, unul din ele este apropierea de Bucureşti, e la o oră de Bucureşti”, a spus Mohammad Murad.
„E un peisaj superb. Suntem gata pregătiţi să investim. Investiţia se va ridica în prima fază la 25 milioane de euro, urmând sa fie extinsă dacă e nevoie”, a precizat Murad miercuri, într-o conferință de presă.
Potrivit caietului de sarcini, obligaţiile contractuale impun păstrarea unei porţiuni din clădire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist.
Pentru acest capitol din contractul de concesionare, Muzeul Doftana, omul de afaceri va cheltui zece milioane de euro.
Alte 15 milioane de euro vor fi cheltuite pentru amenajarea unui complex turistic, cu precizarea că viitorul hotel trebuie să respecte elementele de arhitectură originale, nefiind permisă nici măcar demontarea „elementelor de finisaj care amintesc de programul de arhitectură de penitenciar” sau a elementelor din metal, conform caietului de sarcini.
Obiectul concesiunii, potrivit caietului de sarcini, cuprinde Penitenciarul Doftana – clădirea principală cu suprafaţă construită de aproape 4.000 de metri pătraţi (S+P+2), clădirea birourilor administrative (P+1), plus alte clădiri care au avut rol de magazii. Terenul aferent construcţiilor este 110.153,00 mp.
Istoria penitenciarului Doftana începe la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind dat în folosinţă în 1895. Aici au fost încarceraţi liderii comunişti, printre care s-a aflat inclusiv Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, Emil Bodnăraş, dar şi legionarii Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima.
Clădirea a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiinţat atunci, fiind transformat în muzeu, care a funcţionat până la începutul anilor ’90.
Mohammad Murad, afaceristul care a preluat penitenciarul și s-a angajat să-l transforme în complex hotelier, e stabilit de 39 de ani în România. Anul trecut, el a povestit cum a început afacerile, după 1989, și cum a fost păcălit chiar de un prieten, „mare om de afaceri în România”, care l-a lăsat fără 6 milioane de dolari.
Murad a fost jurat în emisiunea „Imperiul leilor” de la PRO TV, în 2021.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro