Dacă la Găești, județul Dâmbovița, sunt miniparcuri, iar celule nu se închid cu lacătul, la Iași până și gardienilor le este teamă să-i supere pe șmecherii din celule. Penitenciarului din Iași i se mai spune și “Închisoare şmecherilor”, asta pentru că aici se găsesc încarcerați foarte mulți “secunzi”, “locotenenți” și “săgeți” din clanurile interlope din Moldova. În jur de 1.400 de condamnați numără această închisoare. Această categorie a “locoteneniților” este denumită și a “șmecherilor”, în timp ce liderii de clanuri sunt denumiți cu apelativul de “jupâni”. Penitenciarul din Iași primește deținuți din șase județe: Iași, Vaslui, Botoșani, Bacău, Suceava, Neamț.
Celule supraaglomerate
Secția cea mai dură este nu cea de maximă siguranță, ci aceea de regim închis, unde deținuții sunt ținuți sub cheie, dar au voie să iasă câte o oră pe zi, în curte. Aici sunt găzduiți în jur de 800 de condamnați, conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). “Sunt 37 de camere de detenție a câte 32 de metri pătrați și în fiecare sunt cazați câte 26 de deținuți în paturi suprapuse pe trei niveluri. Asta înseamnă 1,2 metri pătrați pentru fiecare deținut cu tot cu spațiul din baie”, au precizat reprezentanții Apador-CH, asociație specializată în apărarea drepturilor omului, în urma unei inspecții privind condițiile de viață din închisoare. În restul secțiilor (de maximă siguranță, deschisă sau semideschisă, în funcție de regimurile de executare a pedepselor stabilite după fapta și pedeapsa primită) în celule sunt, în medie, în jur de opt persoane.
WC-uri turcești
Ferestrele au, pe lângă gratii, plasă cu ochiuri mici ce împiedică pătrunderea luminii naturale și mai ales aerisirea. Camerele nu au mobilier, cu excepția, bineînțeles, a paturilor, deținuții trebuind să improvizeze mese sau să mănânce ghemuiți pe pat, au mai descoperit reprezentanții Apador-CH.
“Mâncăm pe pernă, în brațe sau în picioare. Nu ne bagă mese pentru că suntem foarte mulți și le este frică gardienilor să intre în celule, ca să nu le dăm cu masa sau cu un picior al mesei în cap”, ne-a declarat, prin intermediul unei rude aflate în libertate, un deținut din această secție.
Lucrurile personale sunt ținute în pungi sub pat sau în cutii așezate tot sub pat. Atașat camerelor există câte o baie lungă și îngustă, dotată cu jgheab unde sunt spălate rufele, chiuvete și câte două cabine cu WC turcesc, au mai precizat reprezentanții Apador-CH.
Fraierii îi răcoresc pe șmecheri
Când un WC e spart – ceea ce s-a întâmplat – prin locul respectiv intră în cameră șobolani, s-au mai plâns deținuții către reprezentanții organizației. “Saltelele sunt extrem de uzate, vechi şi infestate cu ploşniţe. Vara este groaznic în aceste celule. Unii dintre șmecheri îi pun pe ceilalți să le facă vânt cu un ziar sau să sufle, ca să se mai răcorească. Nu este nici un banc, nici o exagerare”, ne-a mai transmis deținutul.
Condamnații din această secție s-au plâns şi de condițiile generale de igienă și în special de faptul că nu au decât câte un săpun o dată la o lună sau două și că nu primesc aparate de bărbierit; de asemenea, ar dori acces la apă caldă mai des (mai ales pe timpul verii, când în camera prost aerisită nu se poate respira). Mai mult, deţinuţii au spus că sunt scoși deodată la duș: 26 de oameni într-o sală de baie comună de 26 de metri pătrați, dotată cu 15 dușuri. Normele CEDO impun ca fiecare deținut să aibă câte patru metri pătrați.
Meniul
Mâncarea este preparată separat pentru cei care țin regim, sunt vegetarieni sau nu consumă carne. Deținuții s-au plâns că mâncarea este diluată după ce se face controlul la bucătărie: cei care distribuie mâncarea vin cu recipientele în care au apă, peste care se pune mâncarea.
Frica gardienilor
Revolta deținuților din penitenciarele din toată țară de anul trecut a pornit în urma conflictelor dintre condamnați și gardieni din închisoarea din Iași. Atunci, biciuți de liderii interlopi Ioan Clămparu și Adrian Corduneanu, deținuții s-au revoltat împotriva condițiilor din celule. După ce au fost scoşi la plimbare de către gardieni, aceştia nu au vrut să mai intre în celule sau au refuzat hrana. După încetarea protestelor, cei doi lideri interlopi au fost mutați în alte închisori.