57 de șefi de stat și de guvern au călătorit în centrul Elveției, la mijlocul lunii iunie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost acolo, la fel și vicepreședintele american Kamala Harris.

Siguranța a fost prioritatea principală. Pe lângă Serviciul Secret pentru Harris, poliția cantonală Nidwalden a fost responsabilă de securitate, susținută de 4.000 de militari care au fost dislocați. Întreaga zonă a fost izolată, iar controalele au fost stricte.

Aeronava liderului ucrainean a fost escortată la Zurich de două avioane de luptă F/A-18 ale armatei elvețiene. De acolo, liderul de la Kiev a călătorit cu elicopterul Swiss Air Force. A aterizat pe platforma amenajată de armată la Obbürgen, lângă Bürgenstock. Apoi, președintele ucrainean a fost preluat și dus în stațiunea de lux cu o limuzină blindată.

Vineri, 14 iunie, după ce majoritatea delegațiilor sosiseră, un soldat a tras un foc accidental în cazarma Stans, 5 kilometri sud de Bürgenstock.

„Deodată, s-a tras un foc. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Toți cei implicați au fost rugați să păstreze tăcerea în legătură cu incidentul jenant. Armata elvețiană nu a vrut să dea impresia, mai ales în timpul conferinței, că soldații săi nu dețin controlul asupra armelor armatei lor”, a relatat Blick.

Departamentul elvețian al Apărării a confirmat incidentul. Cursul exact al evenimentelor este în prezent investigat de justiția militară.

Urmărește-ne pe Google News