Protestul de la Sydney, care a reunit, conform CNN, peste 10.000 de persoane, a fost autorizat cu câteva minute înainte de a începe, printr-o decizie a justiţiei, care a revenit asupra unei interdicţii anterioare.
Manifestanţii au agitat pancarte pe care se putea citi mesajul ”Nu pot să respir”, cuvintele lui George Floyd, americanul de culoare de 46 de ani asfixiat de un poliţist alb la Minneapolis şi a cărui moarte a declanşat o mişcare de protest istorică extinsă dincolo de hotarele SUA.
Conform imaginilor difuzate de agențiile de presă, poliția a intervenit în forță, cu spray-uri cu piper, pentru a dispersa mulțimea. În zona Gării Centrale, acolo unde manifestanții au fost împinși de forțele de ordine, au avut loc incidente. Conform news.com.au, au fost reținute sute de persoane.
Ok, getting a little bit tenser now at #blacklivesmatteraustralia rally as police move one of their vans after protesters were around it shouting “too many coppers, not enough justice”. Were in that period now where official events have ended but many ppl around. @newscomauHQ pic.twitter.com/51Ja6MjKwP
It appears pepper
spray may have been used at Central Station with @newscomauHQ
observing several people on the floor of the concourse following the
#blacklivesmatteraustralia
rally. pic.twitter.com/1iGlNIDmfK
Demonstrații similare, de susținere a mișcării ”Black Lives Matter” au avut loc și în Brisbane, Melbourne și Adelaide, în ciuda amenințărilor autorităților că vor fi aplicate amenzi.
Vineri, premierul Scott Morrison le-a cerut manifestanţilor să rămână acasă, invocând criza sanitară: ”Să găsim un mod mai bun de a exprima aceste emoţii, fără a ne pune în pericol propria sănătate”.
Mulţi dintre manifestanţi au purtat măşti de protecţie şi au încercat să respecte distanţa fizică
În Australia, organizatorii de manifestaţii au explicat că doresc să denunţe şi rata de încarcerare foarte ridicată în rândul aborigenilor, precum şi morţii, peste 400 în ultimii 30 de ani, în rândul membrilor acestei comunităţi în timpul arestărilor efectuate de poliţie.
Luni, 1 iunie, un polițist australian a apărut într-un videoclip în care trântește la pământ și arestează un adolescent aborigen. Polițistul a primit ”sarcini reduse” și e cercetat disciplinar.
Potrivit Biroului Australian de Statistică, 30% din deținuții adulți din Australia sunt indigeni. Populația indigenă reprezintă 3% din numărul de locuitori.