Cinci angajați ai spitalului, printre care și medici, au relatat că agenți FSB le-au cerut colegilor să semneze declarații de confidențialitate legate de îngrijirilor acordate pentru răniții din explozia de la Severodvinsk din 8 august.
La spitalul din Arhanghelsk au ajuns trei răniți, dezbrăcați și înveliți în pungi de plastic transparente. Starea în care se aflau le-a dat de bănuit celor din spital că aveau de-a face cu o situație foarte gravă, însă li s-a spus doar că pacienții au suferit rănile în urma unei explozii la baza militară din apropiere. Explozia a avut loc pe 8 august ucigând cinci persoane, potrivit Rosatom, agenția rusă pentru energie atomică. Timp de 30 de minute, nivelul radiațiilor gamma a depășit de 20 de ori nivelul normal.
”Nimeni – nici directorii spitalului, nici oficialii de la Ministerul Sănătății sau guvernatorul – nu a anunțat personalul că pacienții sunt radioactivi. Angajații au avut bănuielile lor, dar nimeni nu le-a spus să se protejeze”, a declarat un chirurg pentru The Moscow Times.
FSB șterge urmele incidentului
O zi mai târziu, cei trei răniți au fost trimiși la Moscova, însă doi dintre ei au murit în drum spre aeroport. Tot atunci o echipă de agenți FSB au venit la spital și au șters fișele medicale ale celor trei, astfel că acum nu mai există nicio dovadă a internării lor.
În plus, celor care au tratat răniții li s-a cerut să semneze angajamente de confidențialitate. ”Nu au fost forțați să semeze, dar când trei agenți FSB vin cu o listă și le cer celor al căror nume se află pe listă să semneze, puțini spun nu”, a spus unul dintre medicii din Arhaghelsk.
Chiar și așa, personalul medical este furios din cauza secretomaniei autorităților, care amintește de catastrofa din 1986 de la Cernobîl. Astfel, Rosatom a negat creșterea nivelului radiațiilor, precum și ordinul de evacuare a sătenilor din Nyonoksa, o localitate apropiată de baza militară, ordin dat la patru zile după explozie. Lipsa de informații a creat nervozitate printre oamenii din zonă care s-au îngrămădit la farmacii să cumpere pastile de iod, pentru a limita efectele radiațiilor.
”Personalul spitalului este furios, ca să nu spun mai mult. Acesta este un spital public. Nu am fost pregătiți pentru așa ceva și alți oameni ar fi putut fi afectați. Chiar și așa, toată lumea și-a făcut treaba în mod profesionist”, a declarat un alt medic din Arhanghelsk.
Furie la Arhanghelsk
Pe 12 august, o delegație a Ministerului Sănătății a vizitat spitalul, iar angajații le-au cerut explicații, printre altele, legate de motivul pentru care pacienții au fost aduși la un spital civil în locul unuia militar. Potrivit surselor publicației ruse, oficialii nu au dat răspunsuri clare la niciuna dintre întrebările puse.
În schimb, personalului i s-a oferit posibilitatea să meargă la Moscova pentru teste legate de posibila contaminare radioactivă, ofertă căreia i-au dat curs circa 60 de oameni, inclusiv paramedicii care i-au adus pe răniți la spital și care le-au dat primul ajutor fără niciun fel de protecție, cu mâinile goale.
Primul grup a zburat către capitala Rusiei la câteva ore după întâlnirea cu oficialii de la Ministerul Sănătății. Unuia dintre medici i s-a spus la Moscova că este contaminat cu Cesiu-137, un izotop radioactiv rezultat din fisiunea nucleară a uraniului-235, dar nu i-a fost comunicat nivelul contaminării. ”Omul este dărâmat emoțional, dar fizic pare să se simtă bine, pentru moment”, a declarat un medic din Arhanghelsk.
După ce alte două grupuri au mers la Moscova, celelalte zboruri au foat anulate, iar experții au fost aduși la Arhanghelsk.
Potrivit expertului Iuri Dubrova de la Universitatea din Leicester, pacienții aveau, cel mai probabil, doze mari de izotopi pe piele. Nivelul pericolului pentru personalului medical depinde de cât de mare a fost expunerea, în unele cazuri refacerea corpului realizându-se într-o săptămână.
Însă lipsa de informație i-a pus pe medici în pericol. ”Expunerea la Cesiu-137 poate fi prevenită. Tot ce trebuie să faci este să speli foarte bine pacientul, dar docotorii au devenit vulnerabili la iradiere pentru că nu li s-a spus ce s-a întâmplat”, a declarat Dubrova.
Pe 13 august, blocul operator al spitalului a fost sigilat, iar reprezentanți ai Ministerului pentru Situații de Urgență au inspectat spitalul timp de mai multe zile, după care li s-a spus că spitalul este un loc sigur.
Acum o parte din personalul medical vrea să sesizeze procuratura. ”Toate regulile au fost încălcate. De ce acești pacienți au fost aduși la un spital civil și nu la unul militar? De ce personalului nu i s-a spus să implementeze măsuri de siguranță adecvate? De ce paramedicii au fost lăsați să-i transfere fără echipament de protecție adecvat?”, a spus una din sursele The Moscow Times.
Demersul este îngreunat de ștergerea informațiilor legate de incident de către FSB. ”De parcă evenimentul nu mai există. Fără documente, personalul nu poate să aducă pe nimeni la tribunal, chiar dacă ar vrea”, a spus medicul adăugând că o parte dintre angajații spitalului au mers la testele de la Moscova pentru a obține probe scrise privind incidentul.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!