Cuprins:
Cu câteva zile înainte ca regele Charles al III-lea să fie încoronat în cadrul unei ceremonii pline de fast la Westminster Abbey, zeci de persoane s-au strâns undeva în orașul jamaican Montego Bay, la mii de kilometri depărtare de Londra.
Scopul reuniunii, organizate într-o piață care poartă numele unui jamaican executat pentru că a condus o revoltă din secolul al XIX-lea, ce a contribuit în cele din urmă la abolirea sclaviei în Imperiul Britanic, nu era de a-l sărbători pe Charles, care este și rege al Jamaicăi.
Dimpotrivă, jamaicanii s-au strâns pentru a discuta despre planurile guvernului de a aboli monarhia și de a deveni republică.
„Coroana britanică, prezența Marii Britanii în Jamaica, are legătură cu comerțul transatlantic de sclavi și, odată cu acesta, cu nedreptatea și rasismul”, a declarat Marlene Malahoo Forte, ministra jamaicană a afacerilor juridice și constituționale, în fața audienței.
„În timp ce un nou rege urmează să fie încoronat, un eveniment constituțional important în Anglia, noi, în Jamaica, facem de asemenea pași spre un eveniment constituțional important: ruperea legăturilor cu regele Charles al III-lea, ca șef de stat”, a adăugat Forte, citată de Washington Post.
„Oamenii sunt în mare parte dezinteresați”
Starea de spirit din Jamaica este, de fapt, un ecou al unei tendințe mai largi, vizibile în multe dintre țările Commonwealth-ului, unde prima încoronare a unui rege britanic din ultimele șapte decenii este întâmpinată în mare parte cu indiferență.
Există puține evenimente publice care să marcheze momentul. Iar încoronarea nu domină știrile.
„Nu există niciun entuziasm”, a declarat Arley Gill, președintele comisiei naționale pentru despăgubiri din Grenada. „În Caraibe și, cu siguranță, în Grenada, nimeni nu vorbește despre încoronarea regelui Charles al III-lea. Nu este un subiect. Nu este o problemă. Oamenii sunt în mare parte dezinteresați”, a adăugat el, potrivit cotidianului american.
Claudia Alexander, o profesoară de școală primară din insula Sfânta Lucia, o altă țară parte a Commonwealth-ului, este unul dintre acești oameni. Profesoara, în vârstă de 29 de ani, nu are planuri de a urmări încoronarea și nici nu cunoaște pe cineva care intenționează să o urmărească.
Majoritatea locuitorilor de aici, a spus ea, nu simt o legătură prea mare cu familia regală îndepărtată. „Nu e ca și cum am primi ceva de la ei. Este doar o formalitate”, a spus Alexander.
Un monarh simbolic
Monarhul britanic este șeful de stat al celor 15 regate ale Commonwealth-ului, care includ nu numai Regatul Unit, ci și Canada, Australia, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă, Jamaica și alte câteva națiuni mai mici din Pacific și Caraibe – vestigiile Imperiului Britanic.
El este reprezentat în fiecare dintre acestea de un guvernator general, care îndeplinește un rol simbolic în afacerile statului. Alte 41 de națiuni, printre care India, Pakistan, Nigeria și Africa de Sud, au rupt legăturile cu coroana, dar rămân membre ale Commonwealth-ului.
Încoronarea lui Charles, care vine la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, are loc în contextul în care mai multe regate își reconsideră aceste legături simbolice cu monarhia.
Apelurile de acest gen au luat amploare în special în Caraibe, unde au fost amplificate de mișcarea „Black Lives Matter” și de o controversă recentă cu privire la tratamentul aplicat de Londra migranților din Indiile de Vest britanice.
Sosiți în mod legal pentru a ajuta la reconstrucția Marii Britanii după cel de-Al Doilea Război Mondial, aceștia au fost amenințați cu deportarea decenii mai târziu dacă nu dețineau documentele necesare care să le formalizeze statutul de imigranți.
Barbados s-a lepădat deja de monarhie și a devenit republică în 2021. Mai multe alte regate din Caraibe, printre care Jamaica, Antigua și Barbuda și Belize, și-au manifestat dorința de a urma acest exemplu, scrie Washington Post.
Jamaica a înființat chiar în acest an un comitet de reformă constituțională pentru a începe procesul.
Iar familia regală a simțit în mod direct nemulțumirea cetățenilor. Călătoriile în Caraibe ale prințului William și ale soției sale, Catherine, precum și ale prințului Edward, fratele mai mic al lui Charles, și ale soției sale, Sophie, au generat suficientă opoziție locală pentru a determina modificări de ultim moment ale itinerariilor.
În plus, au determinat apeluri privind plata unor despăgubiri din partea coroanei, pentru comerțul cu sclavi.
Membrii familiei regale au condamnat sclavia ca fiind „detestabilă”, dar au evitat să ceară scuze pentru rolul jucat de monarhia britanică în comerțul cu sclavi. Regele Charles a indicat totuși luna trecută că va sprijini cercetarea acestor legături.
În Canada, sărbătoarea e relativ discretă
Când Charles și Camilla au vizitat Canada într-o călătorie de anul trecut, ei s-au confruntat, de asemenea, cu apeluri critice din partea comunității indigene în această țară.
Canada este, de altfel, un exemplu relevant pentru schimbarea percepției privind coroana britanică.
Încoronarea Elisabetei în 1953 a atras o atenție semnificativă în această țară. Mulți canadieni și-au cumpărat primele televizoare special pentru a putea urmări evenimentul – prima încoronare televizată.
Au avut loc parade și petreceri în întreaga țară, inclusiv în Quebec City, pe locul unei celebre bătălii din 1759, care s-a sfârșit cu o victorie britanică în fața francezilor.
O astfel de sărbătoare ar fi aproape de neconceput astăzi, scrie Washington Post.
Quebecul francofon este provincia care se opune cel mai mult monarhiei. Legislativul său provincial – pe care locuitorii din Quebec îl numesc Adunarea Națională – a adoptat anul trecut o lege pentru a aboli jurământul față de monarh pentru oficialii aleși – o măsură despre care analiștii au spus că este neconstituțională, dar pe care puțini au contestat-o.
Iar acum, Canada este în mare parte impasibilă la evenimentul de la Londra. Sondajele arată un interes tot mai scăzut pentru menținerea unei monarhii constituționale și puțină afecțiune pentru Charles.
La Ottawa va avea loc un eveniment de o oră, cu o salvă de 21 de focuri de armă. Clădirile guvernamentale vor fi iluminate în verde smarald, ca o aluzie la atenția lui Charles pentru natură și pentru protejarea mediului înconjurător.
„Sărbătorile sunt relativ discrete în comparație cu cele de acum 70 de ani, când a existat o mare emoție”, a explicat Carolyn Harris, lector la Universitatea din Toronto.
Harshan Kumarasingham, cercetător la Institutul de Studii ale Commonwealth-ului de la Universitatea din Londra, a observat și el pentru cotidianul american că tonul discret cu care este întâmpinată încoronarea lui Charles este similar „în toate regatele, chiar dacă sunt țări destul de diferite, cu diferite tipuri de populații și etnii, probleme și priorități”.
Ruperea legăturilor cu monarhia
În vreme ce este luată în calcul, ruperea legăturilor cu monarhia ar putea fi dificilă din punct de vedere procedural, în unele cazuri. În Canada, spre exemplu, ar fi nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului și a legislaturilor din fiecare provincie și ar putea implica renegocierea tratatelor cu popoarele indigene.
Eforturile anterioare din alte țări au eșuat. Rezultatul este că multe regate ar putea sfârși prin a-l accepta pe Charles ca rege, chiar dacă populația lor nu simte o afinitate puternică pentru el.
Unii lideri au declarat că renunțarea la monarhie nu este neapărat o prioritate. Premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat luni că, personal, este în favoarea tranziției către statutul de republică, dar că nu consideră că aceasta este o „prioritate urgentă în acest moment”.
Jurăminte și înjurături
Legăturile cu coroana vor fi din start supuse unui test, odată cu încoronarea. Supușii din regatele Commonwealth-ului au fost invitați pentru prima dată să jure credință regelui cu voce tare – în ceea ce ar trebui să reprezinte un „moment nou și semnificativ în tradiția încoronării”.
Invitația, menită să facă ceremonia mai incluzivă, a stârnit însă reacții amestecate în Marea Britanie și nu numai.
În Australia, unii parlamentari și membri ai mișcării republicane l-au îndemnat pe premierul Anthony Albanese, el însuși republican, să păstreze tăcerea în timpul acestui moment. Dar liderul Partidului Laburist Australian a declarat că intenționează să își exprime loialitatea.
Nu toți parlamentarii din partidul lui Albanese intenționează să facă acest lucru, a relatat publicația Sydney Morning Herald. Vorbind despre jurământul de credință, deputatul Julian Hill a glumit: „Ei bine, sunt sigur că vor fi multe înjurături”.
Un sondaj de opinie realizat în ianuarie de institutul Resolve Strategic a arătat că 39% dintre respondenți susțin transformarea Australiei în republică, în timp ce 31% se opun, restul fiind indeciși.
fany • 06.05.2023, 15:38
Sclavia rămâne o pată neagră și rușinoasă în istoria Marii Britanii. În secolul 18, sclavia era pentru englezi ceva obișnuit și se fundamenta pe teoria rasistă a superiorității rasei albe. Jamaicanii nu uită și nu iartă și cred că nici indienii care puteau citi afișele puse peste tot la întrarea în clădiri administrative, hoteluri, bănci, magazine: " Accesul interzis animalelor și indienilor". Nu cred că au uitat nici băștinașii Africii de Sud perioada neagră a apertheid-ului, așa încât, astăzi se va auzi destul de slab , God save The King" în Commenwealth.
andrei.v.c • 06.05.2023, 18:11
fany • 06.05.2023, 15:38
Sclavia rămâne o pată neagră și rușinoasă în istoria Marii Britanii. În secolul 18, sclavia era pentru englezi ceva obișnuit și se fundamenta pe teoria rasistă a superiorității rasei albe. Jamaicanii nu uită și nu iartă și cred că nici indienii care puteau citi afișele puse peste tot la întrarea în clădiri administrative, hoteluri, bănci, magazine: " Accesul interzis animalelor și indienilor". Nu cred că au uitat nici băștinașii Africii de Sud perioada neagră a apertheid-ului, așa încât, astăzi se va auzi destul de slab , God save The King" în Commenwealth.
A da, 90% din populația marii britanii era formată din oameni săraci în secolul 18. Oameni care munceau pământurile altora. Nu cu foarte mult peste nivelul de sclav. Majoritatea nici nu știau cum arată negrii sau cu ce se ocupa. Daca le-ar fi povestit cineva de sclavii din colonii ar fi zis că și ei sunt munciți așa. Nu mai comenta daca nu cunoști istorie. Sclavii erau deținuți de cei bogați și puternici, nu marea masă de țărani săraci și needucați.
fany • 06.05.2023, 21:48
andrei.v.c • 06.05.2023, 18:11
A da, 90% din populația marii britanii era formată din oameni săraci în secolul 18. Oameni care munceau pământurile altora. Nu cu foarte mult peste nivelul de sclav. Majoritatea nici nu știau cum arată negrii sau cu ce se ocupa. Daca le-ar fi povestit cineva de sclavii din colonii ar fi zis că și ei sunt munciți așa. Nu mai comenta daca nu cunoști istorie. Sclavii erau deținuți de cei bogați și puternici, nu marea masă de țărani săraci și needucați.
Ești însărcinat cu răspunsul urăt la comentarii? Dacă citești și nu înțelegi nimic nu trebuie să te și penibilizezi dând niște răspunsuri inepte pe care nu ți le cere nimeni. De cele mai multe ori ești pe dinafara temelor în discuție, agramat și deosebit de agresiv . Mai nou , observ că ești și antisemit. Chiar ai o problemă din acest punct de vedere? Cu "vasele israele" ai dat lovitura.... Dacă tăceai, filozof rămâneai.
andrei.v.c • 06.05.2023, 21:58
fany • 06.05.2023, 21:48
Ești însărcinat cu răspunsul urăt la comentarii? Dacă citești și nu înțelegi nimic nu trebuie să te și penibilizezi dând niște răspunsuri inepte pe care nu ți le cere nimeni. De cele mai multe ori ești pe dinafara temelor în discuție, agramat și deosebit de agresiv . Mai nou , observ că ești și antisemit. Chiar ai o problemă din acest punct de vedere? Cu "vasele israele" ai dat lovitura.... Dacă tăceai, filozof rămâneai.
A da, clasica mișcare în care daca critici evreii in orice fel, oricât de puțin ești gata antisemit. Crezi că evreii nu au greșit în istorie? Știi ce înseamnă antisemitism sau ți se pare o scuză buna de aruncat când ramai fara argumente? Cat despre greșelile de ortografie... Reprezintă respectul meu pentru cei cărora le scriu, nici măcar nu îmi pasă cat sa citesc iar textul sa corectez. Dar da, prostia e mare și când vi e vine și spune niste lucruri greșite trebuie corectat, iar eu m-am saturat sa explic frumos ***. Nu e treaba mea că scrii ceva greșit și te superi când ești corectată.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
andrei.v.c • 06.05.2023, 13:53
Toți vorbesc despre britanici și slavi, dar nimeni nu zice că proprietarii vaselor de sclavi erau în marea majoritate evrei
Rahan5 • 06.05.2023, 14:59
andrei.v.c • 06.05.2023, 13:53
Toți vorbesc despre britanici și slavi, dar nimeni nu zice că proprietarii vaselor de sclavi erau în marea majoritate evrei
Ai dovezi ? Adica vrei sa zici ca si vasele proictate special pentru transportul sclavilor (sec 17-18) erau detinute de iudei ?. Eu zic ca tot englezii si olandezii erau la mijloc. De fapt, primii sclavi adusi pentru platatile de tutun din Coloniile Engleze (de pe teritoriul actual al SUA) au fost adusi de o corabie olandeza.
andrei.v.c • 06.05.2023, 18:37
Rahan5 • 06.05.2023, 14:59
Ai dovezi ? Adica vrei sa zici ca si vasele proictate special pentru transportul sclavilor (sec 17-18) erau detinute de iudei ?. Eu zic ca tot englezii si olandezii erau la mijloc. De fapt, primii sclavi adusi pentru platatile de tutun din Coloniile Engleze (de pe teritoriul actual al SUA) au fost adusi de o corabie olandeza.
Adevărul că în secolele alea Israel exista ca stat și vasele puteau să se înregistreze că fiind vase Israele. E amuzant cum atunci când un evreu a făcut ceva bun in istorie e văzut că evreu, nu că naționalitatea pe care o avea. Dar când au făcut lucruri nasoale nu se specifica decât naționalitatea și se omite religia. Doar atunci când e bine e evreu, când e rău e Neamț, olandez, englez sau francez.