Cuprins:
De când a scăzut încrederea ucrainenilor în Volodimir Zelenski
Pe măsură ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina se apropie de al treilea an, sondajul făcut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) arată că nivelul de încredere în Zelenski a scăzut ușor, dar rămâne pozitiv, cu un echilibru favorabil de 13%.
Datele KIIS reflectă o dinamică a încrederii de-a lungul anului trecut: la sfârșitul lui 2023, 77% dintre ucraineni aveau încredere în președinte.
Până în februarie 2024, acest procent a scăzut la 64%, iar în mai 2024 a ajuns la 59%, în timp ce procentul celor care și-au exprimat neîncrederea a crescut de la 22% la 36% în aceeași perioadă.
Procentele s-au stabilizat până în octombrie, însă nivelul de încredere a scăzut din nou între octombrie și decembrie.
Această scădere a fost atribuită mai degrabă creșterii incertitudinii respondenților cu privire la viitorul Ucrainei, decât unei neîncrederi directe în conducerea sa.
Sondaj: Fiecare scădere a încrederii în Zelenski a coincis cu anumite evenimente
Interesant este că aproape fiecare scădere a încrederii a coincis cu anumite evenimente ce ar fi putut influența percepția publică.
Conform sondajului, popularitatea lui Zelenski a scăzut cu aproximativ cinci puncte procentuale după ce generalul Valerii Zalujnîi a demisionat din funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, în februarie 2024.
Ulterior, în aprilie, chiar înainte de scăderea încrederii reflectată în sondajul din mai, Zelenski a semnat o lege de mobilizare nepopulară, care a redus vârsta maximă pentru recrutare de la 27 la 25 de ani și a simplificat identificarea recruților la nivel național.
Scăderea încrederii din toamnă a coincis cu o ofensivă masivă a Rusiei în estul Ucrainei, având ca principale ținte orașele Pokrovsk și Kurahove.
Pe parcursul toamnei, forțele ruse au avansat cu un ritm și o intensitate nemaivăzute de la începutul invaziei pe scară largă.
Sondajul din Ucraina, făcut de 2.000 de oameni
Cel mai sondaj a fost realizat prin interviuri telefonice, a precizat Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS).
Un eșantion aleatoriu de numere de telefon a fost selectat din toate regiunile Ucrainei (de pe teritoriul controlat de guvernul ucrainean), fiind intervievați în total 2.000 de respondenți.
KIIS subliniază, de asemenea, că încrederea în președinte este „mult mai strâns legată de nivelul de optimism al respondenților decât de regiunea de reședință”.
Anterior, institutul a publicat rezultatele unui sondaj privind nivelul de optimism al ucrainenilor cu privire la viitor și modul în care aceștia percep unitatea în societate.
Conform clasificării, 50% dintre ucraineni sunt fie optimiști constant, fie relativ constanți, în timp ce 23% sunt pesimiști constant sau relativ constanți. Cei 27% rămași au opinii contradictorii sau incerte despre viitorul și unitatea Ucrainei.