Sunt rezultatele unui studiu recent, care furnizează şi alte informaţii la fel de îngrijorătoare.
Aerisirea casei nu risipeşte pericolul
- 34% din cei intervievați cred în mod eronat că o bună ventilație a locuinței ar fi suficientă pentru a evita acest pericol
- 15% consideră în mod greșit că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO (monoxid de carbon), pentru că pot simți mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul
- 19% cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deși cele mai multe dispositive de acest tip nu au capacitatea de a detecta monoxidul de carbon.
Cum apare ”otrava”
Monoxidul de carbon apare atunci când combustibilul organic – lemnul, cărbunele, uleiul sau gazul – nu arde corespunzător. Pericolul este greu de sesizat, pentru că CO este un gaz incolor, inodor și insipid (fără gust), dar extrem de nociv: în funcţie de cantitatea inhalată, provoacă greață, dureri de cap, vedere în ceață, confuzie, pierderea cunoștinței sau chiar moartea. Riscul este maxim pentru femeile însărcinate, vârstnici şi persoane cu probleme cardiace sau respiratorii.
Cum previi accidentele
- Verifică periodic sistemele pe bază de combustibili fosili, urmând întotdeauna instrucțiunile producătorilor. Sistemele de aerisire înfundate, echipamentul învechit sau care nu funcționează corect pot duce la emisii de CO.
- Asigură-te că toate dispozitivele au fost instalate corect, în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.
- Asigură-te că aparatele de încălzit funcționează corect, nu sunt blocate de praf sau alte reziduuri.
- Dacă ai stări de vomă, amețeală, dureri de cap, pierderi de eechilibru, vedere încețoșată sau letargie și/sau suspectați o scurgere de CO, opriți aparatul, ventilați încăperea prin deschiderea ferestrelor, ieșiți la aer proaspăt și sunați la serviciul de ambulanță și la serviciul de combatere a incendiilor.
- Cea mai bună metodă de a evita ca acumulările de CO să devină un pericol pentru sănătate este să achiziționezi un detector de monoxid de carbon. Diferit de detectorul de fum, acest aparat declanşează alarma (prin semnale luminoase şi acustice), semnalizând acumulările de monoxid de carbon înainte ca acestea să devină un risc pentru sănătate. Pot fi instalate pe perete, pe tavan sau ca dispozitive de sine stătătoare (fără conexiune prin cablu), iar unele modele stochează informațiile pe o perioadă de mai multe zile, astfel încât personalul specializat să îşi poată da seama în ce condiții a fost declanșată alarma.În funcţie de complexitate, un astfel de dispozitiv poate costa între 40 de lei şi peste 500 de lei (cu wireless, afişaj LCD etc.).