De multe ori maşina a devenit o a doua casă pentru şoferii care mai mereu sunt pe drumuri aşa că mulţi merg la biserici pentru a primi binecuvântarea preotului paroh. Fenomenul sfinţirii la mănăstire a unor mijloace de transport a luat amploare în ultimii ani, încurajat inclusiv de unii călugări sau de dorinţa unor enoriaşi de a-şi proteja suplimentar autovehiculele, dincolo de poliţa de asigurare. După rugăciune, preotul ia în mână busuiocul cu apă sfințită și  începe să stropească mașina, atât în interior cât și la exterior. De asemenea,  preotul stropește cu aghiazmă și motorul autoturismului. ”Binecuvântează, Doamne, pe robii Tăi ce vor călători cu mașina aceasta! Fă cu spor călătoria Lui și căile Lui le îndepărtează. Că a Ta este stăpânirea și  puterea și slava!”. Acestea sunt doar câteva din cuvintele din slujba de sfințire a unei mașini.
După ce primesc binecuvântarea, deținătorii de autoturisme au speranţa că vor fi mult mai protejaţi în drumul lor cu maşina.
Mănăstirea Sihăstria Putnei aflată la circa 37 de km de municipiul Rădăuți, este și la circa 4 km mai sus de Mănăstirea Putna căutată pentru astfel de ritualuri. Aici vin oameni din tot județul, dar și turiști pentru a-și sfinți mașinile. Plata slujbei o face fiecare om după cum poate.
”Nu avem un tarif de sfințire fiecare dă cât îl lasă inima. Oamenii apelează la sfințire pentru că puterea lui Dumnezeu este nemărginită și poate să îi ocrotească dar trebuie și ei la rândul lor să aibă credință”, ne-a spus unul din preoții de la Sihăstria Putnei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News