În plus, o parte din ele sunt nevoie să zboare printre monoculturile oamenilor, ceea ce le limitează diversitatea nutritivă. Toți acești factori, combinați, pot duce la prăbușirea coloniilor de albine și la afectarea stabilității agricole, așa că oamenii de știință de la Washington State University s-au gândit la o bancă de spermă pentru micile zburătoare, scrie www.totb.ro
Aceasta se va numi “depozitul genomic pentru albine”. Cercetătorii vor folosi azot lichid pentru a congela spermă recoltată de la diferite colonii de albine producătare de miere din SUA și Europa. În momentul de față, există 28 de subspecii cunoscute de albine, iar specialiștii cred că cea mai bună șansă ca micile zburătoare să facă față amenințărilor este să reproducă încrucișat, vietățile rezultate având șanse mai mari de a înfrunta paraziții și infecțiile.
În 1992, SUA a limitat importurile de albine producătoare de miere, în încercarea de a opri răspândirea unui parazit, însă asta a dus la separarea genetică a albinelor de peste ocean de cele din alte părți ale lumii, atât prin modificări de legislație, cât și accidental. Oamenii de știință speră ca prin încrucișarea lor genetică să obțină subspecii mai diverse și mai rezistente la pericole, care să contracareze declinul în care se află coloniile deja existente.
Sperma de albină supraviețuiește la temperatura camerei timp de 10 până la 14 zile, timp în care cercetătorii o vor colecta și transporta în laborator, unde poate fi congelată sau injectată în oviductul reginei, pentru a-l fertiliza. Sperma va fi colectată de la cele mai bune și puternice colonii de albine din Europa, apoi injectată în cele mai viguroase regine din SUA, pentru diversificarea coloniilor de peste ocean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro