Pilotul Daniel Matei a explicat, pentru publicaţia „Aviaţia„, cum o cunoaştere a matematicii de clasa a VI-a ar fi putut duce la găsirea la timp a echipajului şi, cel mai probabil, la supravieţuirea pilotului Adrian Iovan şi a studentei la medicină Aurelia Ion.
Acesta nu a dorit să se pronunţe cu privire la cauzele tehnice/aeronautice ale accidentului, „tocmai pentru că sunt aviator şi privesc aviaţia într-un mod profesional”, ci a considerat că este nevoie să aducă nişte lămuriri în legătură cu foarte controversatul subiect al coordonatelor GPS.
„Deci: unul dintre medici a trimis coordonatele GPS generate de smartphone-ul său. Telefoanele afişează coordonate GPS de tip decimal degrees / grade cu zecimale (gen: 45.45672224.322443), adică precizie a gradului geografic de nivel de mai multe zecimale. Mai precis, cu o eroare de maxim 5 (cinci) metri. Eroarea de 5 metri este generată doar de gradul de precizie al aparaturii, dar este neglijabilă (un autoturism normal are cam 5 metri lungime).
Problema este, spune pilotul, că, totuşi, cela mai utilizate sisteme de afişare a poziţiei / coordonatelor sunt cele de tip grade + minute + secunde, de genul N44gr 57 50′ E25gr 27 50′) sau de tip grade + minute cu zecimale, adică la precizie de 3-4 zecimale ale minutului.
„Ca să precizez: un minut meridian este egal cu o milă nautică, adică 1,852 km sau 1.850 m, iar secunda, pentru că este a 60-a parte din minut, este egală cu aproximativ 30 de metri”, lămureşte pilotul.
Avem nişte coordonate. Ce facem cu ele?
Ceea ce înseamnă că, deşi au avut coordonatele corecte, nici autorităţile şi nici echipele de căutare nu au fost în stare să le înţeleagă pentru că nu ştiau teorie, nu ştiau chestiuni elementare: anume acelea potrivit cărora coordonatele geografice pot fi exprimate în mai multe moduri.
„Poate că dacă ar fi primit coordonatele în sistemul banal, cel cunoscut de mai toată lumea, gen grade+minute+secunde, s-ar fi prins unde să caute, dar, aşa, pentru că ei au primit coordonatele exprimate în grade cu zecimale (că aşa le dau telefoanele), chiar dacă acele coordonate au fost extrem de precise, habar n-au avut ce să facă cu ele, Dumnezeule! Au avut poziţia în faţă, pe hârtie, şi nu au ştiut să o citească!”, este concluzia pilotului Daniel Matei, care consideră că pentru un echipaj de căutare-salvare de genul Salvamont, ISU, Armata, Jandarmeria Montană, citirea coordonatelor ar trebui să fie o chestiune elementară.