„De ce nu sunt jafuri în Japonia?” se întreabă, pe blogul său găzduit de The Telegraph, jurnalistul Ed West. Împărtăşesc aceeaşi întrebare zeci de alţi jurnalişti şi comentatori din toată lumea care încă îşi amintesc imaginile cu devastarea supermarketurilor şi bătăliile armate pentru apă şi mâncare din Haiti, New Orleans sau Chile.
Ed West spune: „Poate că mai impresionantă decât forţa tehnologic a japoniei este forţa societăţii nipone, cu supermarketuri care au redus preţurile şi cu proprietarii de automate ce distribuie bauturi care oferă acum produse gratuit”.
„Cel mai remarcabil lucru dintre toate este acela ca nu au existat jafuri”, mai scrie West, care crede că „este un lucru destul de neobişnuit printre culturile de pe glob.”
Prin comparaţie cu ce se întâmpla acum în Japonia, imaginea jafurilor care au urmat, de fiecare dată, după marile dezastre ale ultimilor ani e şi mai şocantă.
După ce urganul Katrina a devastat New Orleans, în august 2005, apele nici nu se retrăseseră şi hoţii au dat năvală în magazine. Nu doar după apă şi mâncare! Au furat tot ce se putea: bijuterii, haine, scutece pentru bebeluşi, medicamente, chiar şi televizoare – deşi nimeni nu avea curent electric.
La fel s-a întâmplat şi în Haiti, unde bande înarmate au terorizat zile în şir supravieţuitorii cutremurului devastator din ianuarie 2010 şi au îngreunat dramatic misiunile internaţionale de ajutorare.
După cutremurul din Chile din martie 2010, a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a restabili ordinea într-o ţară lovită nu doar de un dezastru natural, dar şi de haosul provocat de jafurile armate care a urmat seismului.
Cum crezi că are reacţiona românii în faţa unui astfel de dezastru?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!