Ancheta începută pe data de 22 octombrie a vizat mai mulţi funcţionari publici, cu funcţii de conducere şi execuţie în cadrul Primăriei municipiului Buzău, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică si abuz in serviciu in dauna intereselor publice
Astăzi procurorii DIICOT au ajuns la primele concluzii în dosarul care vizează obținerea ilicită de bani a mai multor funcționari în frunte cu șefii Direcției Economice și au reținut trei funcționari. Este vorba despre Liviu Cătălin Boaru, şef Serviciu Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale, persoane juridice și Nicoleta Angelica Lung, referent în cadrul aceluiaşi serviciu și Virgil Toșu din Primăria Buzău.Directorul executiv al Direcţiei Economice, Ion Gegea este primul vizat în acest dosar el fiind adus la audieri, cu escortă a poliție.”Nu știu de ce ma-u adus, n-am făcut nimic și nici nu cunosc nimic legat de cest caz” a declarat Ion Gegea.
Concret oamenii legii au stabilit în urma audierilor preliminare că în cadrul Primăriei Municipiului Buzău a funcționat timp de cinci ani un adevărat sistem mafiot cu încrengături în structuri militarizate, rude ale unor angajați din poliție și chiar din rândul magistraților.
Mai mult decât atât procurorii care instrumentează dosarul spun că anjgajații suspecți din dosar au efectuat acte contrare îndatoririle de serviciu. „Au încălcat cu bună știință în cadrul unui grup infracțional care a funcționat organizat între 2010-2015. Nu au urmărit, încasat și nu au colectat au executat în niciun mod debite privind impozite și taxe pentru bugetul local pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri aflate în relații de rudenie cu conducerea Primăriei Buzău sau în relații apropiate cu persoane din conducerea Primăriei Buzău.” a declarat procurorul DIICOT Nicolae Petreoșel.
Porcurorii DIICOT au mai stabilit că în cazul agenților economici care au apelat la funcționarii corupți, vreme de cinci ani firmele nu au plătit impozite și taxe către bugetul local al municipiului Buzău.În sistem au fost operate datele reale prin care au fost șterse anumite debite ale unora dintre acești agenți economici fără nicio justificare.În ceea ce privește persoanele fizice un număr de 114 amenzi contravenționale ale unor persoane fizice au fost clasate în baza unor mențiouni nereale și false în sistemul informatic.
Acele amenzi au fost anulate în baza unor hotărâri judecătorești prin care de fapt existau doar plângeri respinse contravenționale iar alte mențiuni priveau tranferarea nereală ale unor amenzi către alte primării din țară.Pentru anunmiți agenți economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală nereală iar în baza unor astfel de acte măsluite s-au câștigat chiar și licitații ale unor contracte de transport.
Prejudiciul produs bugetului de stat este în cuantum de 3.135.454,76 lei (din care 36.595 lei reprezentând amenzi contravenţionale şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, reprezentând creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silită).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro