Ea a dat ca exemplu cazul fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară în noiembrie 2023 cu doar câteva ore înainte să fie condamnat definitiv la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj pentru luare de mită în formă continuată.

„Dragii mei, țineți minte fuga din țară a lui Cătălin Cherecheș? De mâine, 1 octombrie, va putea fi evitată fuga din țară a unor inculpați care sunt sub control judiciar, dacă magistrații dispun ca aceștia să poarte brățară electronică. E prevederea din lege care se aplică de mâine celor care sunt sub control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau în arest la domiciliu”, a transmis Alina Gorghiu.

Începând cu 1 octombrie, inculpații care sunt sub control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu vor putea fi monitorizați electronic prin brățări speciale. Acestea vor ajuta la monitorizarea respectării obligațiilor impuse de magistrați. Dacă inculpații încearcă să părăsească țara, atunci se va emite o alertă, iar autoritățile vor interveni.

La acest moment, legea se aplică doar în cazurile de violenţă domestică, mai precis în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.

Autorităţile nu au reuşit deocamdată să aducă în țară mai mulți fugari celebri, condamnați definitiv la închisoare cu executare, precum Ionel Arsene (Italia), Alina Bica (Italia), Mario Iorgulescu (Italia), Dragoș Săvulescu (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Paul de România (Franța), Sebastian Ghiță (Serbia) și Sorin Oprescu (Grecia).

Numai anul trecut, statul român a cheltuit peste două milioane de euro ca să aducă în țară peste 800 de fugari. Însă, potrivit noii legi, adoptată de Guvern, fugarii vor fi obligați să suporte ei cheltuielile de „repatriere”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News