Kievul a trimis mii de soldați în regiunea Kursk, vestul Rusiei, săptămâna trecută, și a dat jos drapelele rusești în orașele capturate, preluând inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată în ultimele luni.

„Zona-tampon”

Oficialii ucraineni au declarat că vor folosi teritoriul rusesc capturat ca „zonă-tampon” pentru a proteja zona de nord a țării lor de loviturile rusești.

Oleksandr Sîrski, șeful forțelor armate ucrainene, a punctat că a înființat un comandament militar în partea ocupată a regiunii. Suprafața ocupată depășește 1.150 kilometri pătrați, susține generalul.

Obiectivele Ucrainei în regiunea rusă Kursk includ distragerea atenției forțelor ruse din regiunea Donbas, unde forțele Kremlinului au făcut progrese constante și pe care încearcă să o cucerească în întregime, a explicat fostul ministru ucrainean al apărării, Andrii Zagorodniuk.

Cea mai mare operațiune de invadare a Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial a destabilizat forțele Moscovei și a generat capturarea a sute de soldați ruși, care ar putea fi schimbați cu prizonieri ucraineni de război, a observat analistul militar polonez Konrad Muzyka.

Oficialii ruși au declarat că atacul ucrainean pe teritoriul rus este o „invazie teroristă” și că infrastructura civilă a fost vizată, acuzații negate de Ucraina.

Vladimir Putin a avertizat că Rusia va oferi un „răspuns pe măsură”, dar că sarcina imediată este de „a expulza” trupele ucrainene de pe teritoriul său. Putin a mai spus că Ucraina vrea teritoriul ca monedă de schimb în eventualele negocieri de pace.

„Linia de 20 de kilometri cucerită nu este greu de apărat”

Serhi Zgureț, un analist militar din Kiev, a anticipat că Ucraina va încerca să păstreze controlul asupra teritoriului dintre orașele Rilsk, Korenevoie și Sudja și graniță, o fâșie de 20 de kilometri lățime de teritoriu rusesc.

Zona ar putea fi apărată de o forță mică, folosind sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune și apărare antiaeriană.

„Această linie nu este greu de apărat, având în vedere că există puține drumuri și un număr mare de râuri”, a insistat analistul, adăugând că zona ar putea fi aprovizionată cu ușurință din regiunea ucraineană Sumî, de peste graniță.

El a spus că nu se așteaptă ca trupele să se îndrepte spre capitala regională rusă Kursk, lucru care le-ar putea expune la atacuri din flancuri.

Încercarea de a păstra o fâșie de teritoriu rusesc ar putea expune forțele ucrainene la pierderi mari, subliniind problemele de personal care au urmărit Ucraina în războiul său împotriva unui inamic mult mai mare.

„Un pariu masiv care a dat roade, dar sunt și riscuri”

„Contrainvazia a fost un pariu masiv care, pe termen scurt, a dat roade”, crede analistul polonez Konrad Muzyka.

„Dar ar putea veni în curând un moment în care costurile asociate cu atacul din regiunea Kursk vor depăși beneficiile, mai ales având în vedere ritmul constant al avansurilor rusești în regiunea Donețk”, a spus el.

După o reacție haotică în primele zile ale asaltului Ucrainei, Rusia pare să fi încetinit, în sfârșit, avansurile forțelor Kievului. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, miercuri, militarii ucraineni au avansat câțiva kilometri.

Un comandant rus de rang înalt a declarat, joi, că forțele ucrainene au fost împinse din regiunea de frontieră a Rusiei.

Imaginile din satelit, de la Planet Lab și Maxar, au arătat mai multe tranșee, aparent noi, construite de ruși în regiunea Kursk.

Rusia s-a bazat până acum pe unitățile militare din apropierea Kurskului pentru a încerca să respingă forțele ucrainene, a declarat Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group din Finlanda, care studiază imaginile disponibile public din războiul Rusia-Ucraina.

Prin aducerea războiului în Rusia, Zelenski se confruntă cu riscul de a slăbi apărarea Kievului de-a lungul frontului din Ucraina, în timp ce Rusia a trimis deja mii de soldați în regiune, în încercarea de a-i expulza pe ucraineni.

Moscova ar trebui să aibă suficiente rezerve, crede Paroinen, pentru a răspunde fără a retrage trupe din cea mai activă linie de front a războiului din regiunea Donbas.

Cealaltă față a monedei: situația din Donbas

Rusia avansează încet în Donbas, cu pierderi grele, dar face pași înainte, a declarat fostul ministru al apărării Zagorodniuk.

Departe de o încetinire a luptelor din est, Ucraina a raportat, joi, cele mai grele lupte din ultimele săptămâni, în apropiere de Pokrovsk, și a spus că nu există niciun semn că presiunea militară rusă se retrage de-a lungul frontului estic din interiorul granițelor sale.

Rusia susține că forțele sale au preluat controlul asupra unui sat care se află la doar 16 kilometri de importantul oraș Pokrovsk, lângă drumurile principale care aprovizionează forțele ucrainene din zonă.

Într-o recunoaștere tacită a presiunii crescânde, Zelenski a ordonat, miercuri, comandantului Sîrski să trimită mai multe arme la Pokrovsk și Torețk.

Soldat ucrainean: „Nu mă simt grozav să fac ceea ce au făcut rușii”

Soldatul ucrainean Dmitro, 36 de ani, care a fost trimis pe partea ucraineană a graniței de la Sudja în timpul incursiunii, a afirmat că dorește ca războiul să se încheie rapid și speră că atacul asupra Rusiei va pune Ucraina pe picior de egalitate în orice negocieri.

El vede incursiunea ca pe un pas necesar pentru a respinge un atac rusesc asupra teritoriului ucrainean de peste granița cu regiunea Kursk, dar că nu se simte confortabil să invadeze teritorii străine.

„Sincer, nu mă simt grozav să fac ceea ce au făcut rușii în Ucraina”, a explicat el presiunea.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News