Indemnizaţia unui parlamentar a crescut, începând cu data de 5 februarie, la 9993 lei, faţă de 9143 lei, cât era luna trecută. Majorarea este de aproximativ 800 de lei, respectiv aproape 10%.
Majorările salariare au apărut în contextul în care parlamentarii, ca şi celelalte funcţii de demnitate, au o indemnizaţie care se calculează înmulţindu-se coeficientul 9, stabilit în Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim, astfel încât orice majorare a salariului mediu echivalează cu o creştere a indemnizaţiei aleșilor.
Aleșii iau luni indemnizația mărită. Întrebați despre acest lucru, cei mai mulți au afirmat că nu știu cu cât le-a crescut salariul, pentru că nu au verificat cardurile.
Liviu Pop: ”Nu mai lucrez cu cash din 2012-2013. Toate veniturile îmi intră pe card”
Liviu Pop, fost ministru al Educației și președinte al comisiei de învățământ din Senat spune că nu știe cât i-a crescut salariul de demnitar. ”Nu vă pot contrazice. Nu mai lucrez cu cash din 2012-2013. Toate veniturile îmi intră pe card”, a spus Pop, la Parlament, precizând că nu a verificat contul.
Despre faptul că primesc mai mulți bani decât profesorii, de la 1 ianuarie, Pop a replicat: ”Am înțeles paralela”.
Și deputatul PSD Cătălin Rădulescu afirmă că nu știe cu cât i s-a mărit salariul, de la începutul anului. Încă nu ştiu cum s-a modificat, ce s-a modificat, nu m-a interesat foarte tare subiectul ăsta. Nu mă interesează, eu n-am venit în Parlament (…) pentru salariu, am venit ca să fac treabă şi iniţiative pentru oameni”, a spus Rădulescu.
El a susţinut că indemnizaţia a donat-o „iarna şi vara” în judeţul Argeş familiilor sărace, bolnavilor şi bătrânilor, şi i-a îndemnat pe jurnalişti să facă acelaşi lucru.
„De multe ori iarna şi vara banii i-am donat. Chiar o să vă invit să veniţi în judeţul Argeş şi să asistaţi când eu donez salariul meu, ar fi bine să faceţi şi dumneavoastră acest lucru”, a spus acesta.
El a explicat, totuși, că un parlamentar trebuie să arate civilizat. „Dacă un parlamentar trebuie să fie parlamentar civilizat, sigur că ar trebui să se comporte şi să arate ca un parlamentar. Dacă vrem să venim în blugi, tenişi, sigur că nu trebuie să faci mari eforturi. Dar, dacă vrei să vii civilizat, cum e un parlamentar al unei ţări europene, şi, mai mult, pleci în străinătate, atunci trebuie să ai decenţa să-ţi cumperi costume, cravate, cămăşi, pantofi şi aşa mai departe. Şi pentru banii care se dădeau atunci sigur că nu-ţi ajungea să-ţi iei nici măcar un costum. Eu mi-am luat totdeauna costume din banii pe care i-am câştigat şi care sunt în declaraţia mea de avere”, a spus Rădulescu.
Citește și: Descoperire șocantă: Legătura directă dintre plastic și scăderea fertilității la bărbați