Proiectul de Ordonanță de Guvern a fost publicat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că este vorba despre „un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu” de calcul al indemnizațiilor de maternitate, potrivit CNAS.
Concret, legea se schimbă pentru că are vulnerabilităţi: permite oamenilor să se asigure opţional plătind sume modeste, în contul cărora primesc indemnizaţii semnificativ mai mari decât contribuţiile achitate.
În prezent, angajații beneficiază de concedii medicale plătite a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același calcul se utilizează şi pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţii de şomaj.
Românii fără venituri sau cei care au doar venituri extrasalariale se asigură opţional pentru concedii și indemnizaţii doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv şase luni, pentru care plătesc o contribuţie de 1% la venitul maxim de 12 salarii minime, urmând să obţină indemnizaţie brută lunară de 85% din 12 salarii minime pe economie.
Conform legii în vigoare, cei fără venituri plătesc lunar o contribuţie de 360 de lei în anul 2023, în contul căreia ar urma să primească o indemnizaţie brută lunară de 30.600 de lei.
Dacă legea se schimbă, aceste persoane vor plăti lunar o contribuţie de 90 de lei, pentru care ar primi o indemnizaţie brută de 7.650 de lei lunar, reiese dintr-un proiect de OUG consultat de Economica.net.
În cazul aprobării Ordonanței, prevederile se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente şi care vor dori să se asigure opţional. Reglementările nu vor acționa retroactiv.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro