De la 1 ianuarie 2006 va intra in vigoare noua legislatie privind sustinerea familiei in cresterea copilului pana la 2 sau 3 ani. Aceasta schimba complet modul de acordare a indemnizatiilor pentru bebelusi.
Principalele modificari ale sistemului se refera la cuantumul alocatiilor si categoriile de beneficiari. Astfel, Ordonanta 148/ 2005 prevede ca de anul viitor indemnizatia lunara pentru cresterea copilului va fi de 8 milioane de lei (800 RON). De acesti bani poate beneficia oricare din parinti, in conditiile in care acesta a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare nasterii. In cazul in care parintele decide sa se intoarca la serviciu inainte de terminarea concediului, alocatia se suspenda, insa acesta va primi, pe langa salariu, un stimulent de 300 de lei lunar.
O alta modificare importanta, prevazuta de noua legislatie, se va produce de la 1 ianuarie 2007, cand indemnizatia pentru bebelusi va scadea la 600 lei pe luna. In acelasi timp, se instituie o alocatie de stat pentru copiii de pana la 2, respectiv 3 ani (in cazul celor cu handicap), de 200 de lei noi. Deci, parintii cu vechime de cel putin 12 luni inainte de nasterea copilului vor beneficia tot 800 de lei noi, in timp ce persoanele fara activitate pe cartea de munca vor incasa 200 de lei.
Pe de alta parte, actul normativ prevede ca din 2006 alocatia nu va mai fi platita de catre angajatori si nici de catre agentiile pentru somaj sau casele teritoriale de munca. Banii vor putea fi incasati numai de la Directiile de Munca, Solidaritate Sociala si Familie pe raza carora beneficiarii isi au domiciliul. Din acest motiv, angajatorii trebuie sa depuna, in perioada urmatoare, la Directiile de Munca dosarele aferente indemnizatiilor aflate in plata.
Acte necesare
* actul de identitate;
* certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
* certificatul de incadrare a copilului in categoria persoanelor cu handicap, dupa caz