Peste 20 de milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate de India de la începutul pandemiei, după ce marți s-au înregistrat 355.832 de noi contaminări.

În capitala Delhi, criza de oxigen nu dă semne de atenuare şi oamenii se zbat pentru a primi tratament. Oraşul a raportat că 448 de oameni au murit luni.

Guvernul din Delhi a spus că doreşte ca armata să conducă unităţile de îngrijire COVID şi unităţile de terapie intensivă.

Arvind Kejriwal, prim-ministrul din Delhi, a declarat în repetate rânduri că oraşul nu primeşte suficient oxigen din partea guvernului federal, care distribuie cote de oxigen statelor.

De cealaltă parte, oficialii federali neagă existenţa unui deficit şi spun că problemele au apărut din cauza transportului.

India produce mii de tone de oxigen zilnic, dar unii experţi spun că această criză de aprovizionare este cauzată de o lipsă de investiţii în reţelele de distribuţie.

Spitalele din Delhi au recurs la trimiterea de mesaje S.O.S. pe reţelele de socializare pentru a-şi asigura stocul, în timp ce oficialii au fost îndemnaţi şi să găsească mai multe locuri pentru incinerări, având în vedere că morgile şi crematoriile sunt suprasolicitate.

În ciuda faptului că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, există un deficit de provizii, iar campania de vaccinare este lentă, agravând criza.

Începând cu luna ianuarie, doar 10% din populaţia de aproximativ 1,3 miliarde de locuitori a primit o doză de vaccin şi doar circa 2%, două doze.

Experţii susţin că lipsa testărilor şi faptul că mulţi pacienţi mor acasă fără să fie văzuţi de medici înseamnă că ratele infecţiilor şi deceselor sunt de fapt mult mai mari decât cele raportate.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News