Ministrul telecomunicațiilor a argumentat că Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat această variantă drept B.1.617 și a numit orice referință ca o cataloga „indiană” drept falsă.
Termeni geografici pentru a identifica mutațiile coronavirusului au fost folosite și pentru Brazilia și Marea Britanie.
Decizia nu este fără precedent pentru India. După ce criticile privind modul în care au gestionat valul doi al pandemiei, autoritățile au cerut Twitter să elimine conținutul critic.
India a fost lovită puternic de un al doilea val care a venit odată cu apariția noii variante la final de martie și acum este pe locul doi în clasamentul mondial privind numărul de cazuri confirmate, cu mai multe de 26 de milioane de infectări potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.
Numărul de decese din cauza Covid se apropie de 300.000, pe locul 3 după SUA și Brazilia, deși unii experți susțin că numărul real este mult mai mare.
„Informații false”
În adresa înaintată de Ministerul Comunicațiilor companiilor care administrează rețele sociale se precizează că platformele trebuie să „elimine orice conținut care conține numele, referii către, sau care implică varianta indiană a coronavirusului”.
Adresa arată că „OMS nu a asociat termenul de variantă indiană pentru B.1.617 în niciun raport”.
Un oficial al unei rețele sociale a afirmat pentru Reuters că este extrem de dificil să fie eliminată orice mențiune despre varianta indiană.
B.1.617, o variantă mult mai transmisibilă a coronaviruslui, a fost pentru prima dată detectată în India în urmă cu an și s-a răspândit în zeci de țări. Numeroase state au restricționat ca urmare intrarea persoanelor care vin din India.