Acum șase luni, India era în plină criză. Bolnavii COVID erau refuzați de spitalele suprasolicitate, medicii erau epuizați, iar virusul se răspândea prin mahalalele aglomerate, casă pentru milioane de oameni cu venituri mici.

Azi, totul pare schimbat. Numărul zilnic de cazuri s-a prăbușit, de la un vârf de 90.000 de infectări, în septembrie, la sub 10.000.

Pe 9 februarie, capitala a anunțat că niciun om nu a murit de COVID, pentru prima dată de la debutul pandemiei.

Această schimbare dramatică a situației a intervenit, deși India nu a adoptat, recent, lockdown-uri severe, așa cum s-a întâmplat în Noua Zeelandă sau Australia.

Guvernul a implementat o serie de reguli privind distanțarea socială, dar economia a fost redeschisă, călătoriile interne au fost reluate, iar oamenii își văd de viața lor de zi cu zi.

Scăderea numărului de cazuri de infectare nu poate fi pusă nici pe seama campaniei de imunizare. India a început vaccinarea, dar a administrat doar o doză la o sută de oameni, potrivit site-ului Our World in Data.

Prin comparație, în SUA au fost administrate 19 doze la suta de locuitori, iar în Marea Britanie – 27 de doze la suta de locuitori.

Experții speculează că mai mulți factori stau la baza acestei scăderi a pandemiei, printre aceștia aflându-se populația tânără a țării și creșterea imunității în zonele urbane.

Există însă și posibilitatea ca numărul de cazuri să nu reflecte complet realitatea. Numărul de teste a scăzut ușor, ceea ce înseamnă că multe cazuri de infectare nu apar în numărătoarea oficială.

În septembrie, spre exemplu, țara efectua în jur de un milion de teste pe zi. În februarie, numărul testelor a scăzut la 600.000-800.000, potrivit datelor oficiale.

De la aproape 100.000 de cazuri zilnice, India a ajuns la aproximativ 10.000 Sursa: John Hopkins/CNN

Unii experți avertizează că numărul scăzut de noi cazuri de infectare trebuie să fie privit cu precauție și subliniază că oamenii nu trebuie să se relaxeze, în special în contextul apariției noilor variante, mai contagioase, ale virusului.

Imunitate în marile orașe

Unul dintre factorii care influențează scăderea numărului de cazuri ar putea fi imunitatea obținută de mulți dintre locuitorii din zonele urbane, asta în condițiile în care ”foarte mulți oameni au fost deja expuși infecției și acum sunt protejați”, spune pentru CNN Shahid Jameel, virusolog și director al Școlii de Bioștiințe a Universității Ashoka.

Un studiu publicat la începutul acestui an de revista Science a sugerat că persoanele care au fost infectate au dezvoltat anticorpi ce i-ar putea proteja de o nouă infecție timp de opt luni.

India a raportat mai bine de 11 milioane de cazuri și 156.000 de decese de la debutul pandemiei. Însă numărul real al îmbolnăvirilor este probabil mult mai mare.

Studiile naționale au confirmat o creștere a nivelului anticorpilor în numeroase orașe.

Ultimul dintr-o serie de studii derulate în decembrie și ianuarie în mai multe zone ale țării arătau că 22% dintre persoanele testate au anticorpi. În august-septembrie, studiile arătau că doar 6-7% dintre cei testați au anticorpi.

Situația este și mai evidentă în marile orașe.

Un studiu din august-septembrie a sugerat că mai bine de jumătate din locuitorii mahalalelor din Mumbai ar fi fost infectați în trecut. La fel, potrivit unui studiu derulat de guvernul local în ianuarie, peste 50% dintre locuitorii din Delhi ar fi fost infectați deja cu coronavirus.

„Este o creștere uriașă”, spune doctorul Hemant Shewade, specialist în medicină comunitară, care crede că marile orașe ar putea avea o „transmitere redusă” a virusului, tocmai din cauza creșterii imunității.

Experții avetizează însă că India este departe de a atinge imunitatea de grup.

Demografie și geografie

Un alt factor ce ar putea fi relevant pentru scăderea numărului de cazuri de infectare este vârsta relativ redusă a populației.

Jumătate din populație are 25 de ani sau mai puțin, iar 65% dintre locuitori au sub 35 de ani, potrivit unui recensământ din 2011.

„O populație mai tânără înseamnă în special infectări asimptomatice sau boli cu simptome ușoare, care nu sunt testate sau care nu apar în statisticile oficiale”, explică Shahid Jameel.

Geografia joacă și ea un rol.

„Este important să ne amintim că în jur de 70% dintre indieni trăiesc în zone rurale, unde ventilația este mai bună, iar bulele sociale mai mici”, spune Raman Gangakhedkar, fost epidemiolog la Consiliul Indian de Cercetare Medicală.

„O persoană care trăiește în zona rurală nu trebuie să ia trenul sau autobuzul, rețeaua ei de cunoștințe este mai mică. Există un risc mai mic comparat cu cel al unei persoane din zonele urbane”, explică expertul.

Numărul deceselor zilnice este și el în scădere în India Sursa: Worldometers

Un alt factor ar putea fi cel biologic, bazat pe ceea ce se numește „ipoteza igienei”, care presupune că mediile foarte curate creează un sistem imunitar mai slab.

Această ipoteză spune că cei care trăiesc în locuri cu o incidență mai mare a bolilor infecțioase, precum India, ar putea avea o imunitate mai puternică.

„Nu vă relaxați!”

Scăderea numărului de cazuri pare promițătoare, dar experții avertizează publicul să nu se complacă prea mult urmărind statisticile oficiale.

„În India, avem state unde datele furnizate nu sunt credibile”, spune Shewade. „Nu ar trebui să lăudăm statele care raportează mai puțin. State precum Bihar nu se descurcă mai bine. Pur și simplu nu raportează cazurile de infectare sau decesele”.

În același timp, deși situația la nivel general s-a îmbunătățit, în unele colțuri ale țării, epidemia crește în intensitate.

Statul Maharashtra, spre exemplu, se confruntă cu o resurgență a cazurilor și a anunțat noi restricții pe 19 februarie.

Experții se tem totodată că numărul mic de cazuri ar putea genera o senzație de siguranță, înainte de sfârșitul crizei.

„Văd doar relaxare în jur. Protecția oferită de vaccin nu este disponibilă pentru toți, din moment ce doar un număr mic de oameni au fost imunizați Dacă o variantă mai contagioasă începe să circule, dinamica ar putea să se schimbe foarte repde”, avertizează Jameel.

India a confirmat deja cel puțin 180 de cazuri cu noua variantă a virusului depistată în Marea Britanie, dar și cazuri ale variantelor din Africa de Sud și Brazilia.

„Deși cazurile și rata de pozitivitate sunt în scădere, virusul nu a dispărut și afectează încă populația”, a avertizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

„Sperăm că aceste variante nu vor genera situații catastrofale, dar trebuie să rămânem atenți pentru a controla boala”, a precizat declarația oficială.

 
 

Urmărește-ne pe Google News