Efectele sancțiunilor SUA

Vineri, Statele Unite au impus cele mai dure sancțiuni de până acum asupra comerțului energetic al Rusiei. Aceste măsuri au fost anunțate cu puțin timp înainte ca Joe Biden să fie înlocuit de Donald Trump în funcția de președinte.

Sancțiunile vizează producători de top, precum Gazprom Neft și Surgutneftegas, dar și 183 de nave care transportă petrol arctic. 

Sute de mii de barili de petrol artic erau destinate exportului către India și China.

Prețul petrolului a depășit 80 de dolari pe baril. Aproximativ 160 de petroliere, precum și principalii comercianți și asigurători au fost incluși pe lista Biroului de control al activelor externe.

Un înalt funcționar indian a declarat că navelor sancționate nu li se va permite să descarce, cu excepția celor închiriate înainte de 10 ianuarie, care pot descărca până pe 12 martie.

„Impactul sancțiunilor va fi resimțit atunci când va expira o perioadă de lichidare, în două luni”, a afirmat oficialul, care a dorit să rămână anonim.

Consecințe pentru India

Rafinăriile indiene se orientează către acorduri de aprovizionare pe termen lung cu furnizori din Orientul Mijlociu. Acestea ar putea căuta barili suplimentari în funcție de evoluția pieței.

India analizează situația participației companiilor de stat în proiectul petrolier Vostok, care a fost sancționat. Rafinăriile indiene riscă să piardă reducerile pentru petrolul rusesc dacă aprovizionarea devine mai dificilă.

Rusia nu și-a comunicat încă poziția oficială față de noile sancțiuni. Oficialul indian citat consideră că „Rusia va găsi modalități de a-și aduce barilii de petrol în India”.

Băncile indiene vor solicita certificate de origine pentru a se asigura că țițeiul nu provine de la furnizori sancționați. 

Această măsură vine ca răspuns la noile restricții impuse de SUA.

Perspective asupra pieței petrolului

Oficialul indian a subliniat că oferta de petrol nu reprezintă o problemă, menționând capacitatea de rezervă a OPEC și potențialul furnizorilor non-OPEC. 

„OPEC are o capacitate de rezervă de 3 milioane de barili pe zi, în timp ce furnizorii non-OPEC precum SUA, Canada, Brazilia, Guyana pot adăuga cu ușurință barili”.

Totuși, prețul rămâne o preocupare, deși creșterea peste 80 de dolari nu ar trebui să fie de lungă durată, conform acestuia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News