„Până la sfârșitul acestei luni, se așteaptă ca populația Indiei să ajungă la 1.425.775.850 de persoane, egalând și apoi depășind populația Chinei continentale”, a precizat Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU.

Săptămâna trecută, raportul anual al ONU privind starea populației la nivel global indicase că această bornă va fi atinsă până la jumătatea anului 2023.

India depășește China atât datorită creșterii rapide a propriei populații, cât și din cauza declinului populației Chinei, după ce anul trecut aceasta scăzuse la 1,426 de miliarde de locuitori și va continua să scadă.

Considerată cea mai populată țară din lume de la căderea Imperiului Roman, în secolul al V-lea d.Hr., și până în prezent, China ar trebui să scadă constant în ceea ce privește numărul de locuitori și să ajungă la aproximativ un miliard de oameni până la sfârșitul acestui secol, potrivit estimărilor ONU.

Datele referitoare la China nu includ Taiwanul, Hong Kongul sau Macao.

Între timp, „este aproape sigur“ că populația Indiei va continua să crească în următoarele decenii, potrivit Națiunilor Unite.

Conform proiecției medii a ONU, India va ajunge la 1,5 miliarde de locuitori până la jumătatea secolului – deși oficialii organizației au subliniat că această cifră ar putea fi mult mai mică sau mai mare.

Scăderea populației Chinei este puternic legată de deceniile în care a fost aplicată politica strictă pentru cuplurile căsătorite de a putea avea un singur copil, care s-a încheiat în 2016.

În plus, creșterea mai lentă a populației chineze este atribuită creșterii costului traiului și numărului tot mai mare de femei care intră pe piața forței de muncă și care doresc să urmeze studii superioare.

Anul trecut, rata de fertilitate a Chinei a coborât la unul dintre cele mai scăzute niveluri din lume – și anume 1,2 nașteri pentru o femeie.

În cazul Indiei, care a avut nevoie de mult mai mult timp decât China pentru a ține sub control creșterea populației, rata fertilității a fost de 2,0 nașteri per femeie.

Cu toate acestea, ambele țări aveau aproximativ aceeași rată a fertilității, puțin sub șase nașteri per femeie, în 1970, a declarat John Wilmoth, director al Diviziei pentru Populație și al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale.

„A fost nevoie de trei decenii și jumătate pentru ca India să experimenteze aceeași reducere a fertilității care a avut loc în China în doar șapte ani, în anii 70”, a spus el.

Un motiv cheie pentru această diferență a fost politica Beijingului privind un singur copil; un alt motiv a fost investiția mai mică în capitalul uman și creșterea economică mai lentă a Indiei în anii 70 și 80, potrivit ONU.

Wilmoth a precizat că motivul pentru care raportul de săptămâna trecută privind populația a afirmat că India va depăși China până la jumătatea anului a fost faptul că a folosit o proiecție făcută pe baza datelor de anul trecut.

Estimarea anunțată luni se bazează pe date mai recente – deși este tot o proiecție, a subliniat Wilmoth.

„Momentul exact în care se va produce această intersectare (populația Indiei va egala și depăși populația Chinei, n.r.) nu este cunoscut cu siguranță”, le-a mai spus el reporterilor.

Îmbătrânirea populației și locurile de muncă

Ambele țări trebuie să se confrunte cu îmbătrânirea rapidă a populației, China mai mult decât India.

India se confruntă cu provocări uriașe în ceea ce privește furnizarea de electricitate, alimente și locuințe pentru populația sa în creștere, multe dintre marile orașe confruntându-se deja cu penuria de apă, poluarea aerului și a apei, precum și cu mahalale aglomerate.

Depășirea Chinei scoate în evidență marea provocarea cu care se confruntă prim-ministrul Narendra Modi – aceea de a oferi locuri de muncă pentru milioanele de tineri care intră pe piața muncii în fiecare an.

Între timp, economia Chinei are tot mai multe dificultăți în ocuparea posturilor, din cauza îmbătrânirii populației sale.

Beijingul a anunțat săptămâna trecută că strategia sa națională este concepută „pentru a răspunde în mod activ la îmbătrânirea populației, promovează politica nașterii a trei copii (per cuplu căsătorit, n.r.) și măsurile de sprijin și răspunde în mod activ la schimbările în dezvoltarea populației”.

„Dividendul demografic al Chinei nu a dispărut. Dividendul talentelor prinde contur, iar ritmul de dezvoltare rămâne puternic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News