Îndepartarea pulpei coronare si radiculare a dintelui poarta numele de extirpare pulpara (cunoscuta ca extirpare de nerv).
În cele mai multe cazuri, tratamentul se realizeaza dupa insensibilizarea dintelui prin anestezie, dar indepartarea pulpei poate fi facuta si dupa insensibilizarea ei folosind diverse substante chimice: arsenic sau alte produse non-arsenicale (extirpare devitala). Aceasta din urma, in conditiile existentei unei game din ce in ce mai variate de anestezice, este mai putin utilizata, avand indicatii mai ales in cazurile in care nu poate fi folosita anestezia.
Nervul se scoate cu anestezie
De cele mai multe ori, extirparea “de nerv” se face insa sub anestezie.
Extirparea e indicata in inflamatii ale pulpei dentare, numite si pulpite.
De asemenea, in cazul in care un dinte are o carie foarte profunda, iar in momentul curatarii acesteia se deschide camera pulpara, de cele mai multe ori indicatia de electie este extirparea.
Extirparea de nerv se mai poate practica si in scop preprotetic, mai ales la dintii din care trebuie indepartat un strat mare de substanta dentara in vederea realizarii coroanelor sau puntilor dentare. In cazul in care trebuie sa facem o reconstituire corono-radiculara (pivot), de asemenea trebuie realizata de multe ori o extirpare pulpara.
Alte indicatii sunt in cazul dintilor tociti, dintilor cu hiperestezie sau hipersensibilitate dentinara, in unele fracturi si luxatii dentare, dinti aflati in vecinatatea unor chisturi maxilare. De asemenea, la dintii parodontotici cu mobilitate mare uneori se poate face extirparea de nerv.
Programari se fac la cabinetul Atdent Medical (telefon 0765.258.844) sau pe adresa de mail: andreitirpea@gmail.com
Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist