Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă există alegeri libere și corecte, dacă liderii sunt constrânși de statul de drept și de supravegherea parlamentului și a sistemului judiciar, precum și dacă libertățile civile sunt protejate.
În cadrul studiului au fost intervievați peste 3.000 de experți pentru a evalua 178 de țări în privința celor mai importante aspecte ale democrației.
România avea un LDI de 0.61 în urmă cu doi ani. În 2017 a ajuns la 0.49. Alături de România, printre țările cu cele mai mari scăderi, se află și Brazilia, Polonia, Croația, Turcia și Statele Unite.
Raporul arată că ”guvernul României a limitat statul de drept și libertățile individuale cu scopul de a opri corupția”.
Totodată, țara noastră să află în scădere și în privința egalității de șanse în domeniul sănătății, în perioada 2007 – 2017. Doar Venezuela, țară măcinată de o criză economică puternică, a avut un declin mai mare.
În clasamentul privind indicii de democrație electorală și alegeri libere, România ocupă locul 60 din 178, fiind depășită de Burkina Faso, Botswana, Turcia sau polonia. Vecinii unguri, bulgari și ucrainieni se află sub România în clasament. Estonia, Norvegia și Suedia ocupă primele trei locuri.
CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Codul penal – cei 9 minoritari care au făcut majoritatea. ”Dar ce, trebuie să-ți dau ție explicații?”
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!