Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care se împrumută băncile între ele, iar în funcție de acesta variază dobânzile la creditele în moneda națională.
Indicele ROBOR a crescut puternic în ultimele două luni, aproape dublându-se. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, s-a deplasat recent la sediul Băncii Naționale a României (BNR) clamând că este o problemă de lichiditate.
Injecția de lichiditate n-a rezolvat nimic
Ulterior, BNR a făcut o injecție de lichiditate de 9 miliarde de lei. Creșterea ROBOR s-a temperat, însă acum a crescut din nou.
În fapt, adevărata cauză pentru care acest indice crește îl reprezintă foamea de bani a Guvernului, care se împrumută masiv pentru a putea plăti majorările de pensii și salarii votate în acest an.
Execuția bugetară arată însă că deficitul bugetului general consolidat este mult mai mic: acesta s-a ridicat la doar 0,78% din Produsul Intern Brut (PIB).
Noi taxe și tăxulici
Pe de altă parte, Guvernul vine cu tot felul de noi taxe și tăxulici pentru a cârpi bugetul. Executivul a reintrodus recent acciza de 7 eurocenți pe litrul de carburant și a obligat companiile de stat să dea dividende excepționale din rezervele de bani.
De asemenea, a renunțat la o serie de promisiuni pentru 2018: eliminarea impozitului pe veniturile sub 2.000 de lei nu se mai aplică, iar legea pensiilor a fost amânată.
Concomitent, a reapărut ideea unei ”taxe de solidaritate”, aceasta urmând să fie de 2% din fondul de salarii al companiilor. În fine, se va introduce și o nouă taxă auto.
Guvernul nu renunță nici la proiectul de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, pe care sindicatele o contestă puternic. În fapt, chiar au anunțat proiecte masive împotriva acesteia.