Indicele ROBOR a scăzut în ultimele luni, de la maximul de 3,46% din 2018, pe măsură ce inflația a scăzut.
Totuși, în ultimele zile a reînceput să crească.
În funcție de indicele ROBOR se calculează dobânzile la creditele în lei. Împrumuturile contractate prin programul ”Prima Casă” se calculează prin formula ROBOR la 3 luni plus o marjă de două puncte.
Acuzații la adresa BNR
Vineri, senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat BNR că „truchează” ROBOR alături de bănci și a cerut stoparea actualului mecanism de calculare a indicelui.
Acesta a anunțat că deține documente din cadrul investigației realizată de către Consiliul Concurenței asupra băncilor.
Zamfir a cerut calcularea ROBOR în funcție de tranzacțiile reale.
„Indicele ROBOR, indicele la care sunt calculate ratele românilor care au credite în lei, este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale, bineînţeles, cu ştiinţa şi implicarea directă a BNR.
Aceste informaţii pe care le am aici vreau să ştiţi că vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia Economică a Senatului, audieri începând cu data de 29 ianuarie, la care vor fi invitaţi să prezinte explicaţii guvernatorul Băncii Naţionale, preşedintele Consiliului Concurenţei şi alţi factori implicaţi”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice.
Acesta a anunțat că îi va convoca pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu și pe președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu.
Replica BNR
„Piaţa ROBOR funcţionează de mai bine de 10 ani şi acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înţeles bine, şi a venit cu nişte mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010”, a spus, ironic, Suciu.
El a precizat că Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară, în jurul căreia se stabileşte culoarul de variaţie.
Consiliul Concurenței vs bănci
De asemenea, Consiliul Concurenței a anunțat că investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, iar acţiunile derulate de BNR din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei.
„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă”, a arătat instituția de concurență.
Investigația respectivă avea drept obiect fix modul de stabilire a ROBOR, însă a fost închisă deoarece nu s-au găsit ”dovezi suficiente”.
Cum se calculează ROBOR
Indicele ROBOR se calculează prin procedura de fixing. Mai exact, BNR alege un număr de 10 bănci mari, iar acestea trimit cotațiile dobânzilor.
Băncile investigate de Consiliul Concurenței, participante la sistemul amintit, sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale SA, CEC Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING BANK, Eximbank, RBS România și Bancpost.
Dintre acestea, statul deține CEC și Eximbank. Dintre celelalte, Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, iar Unicredit a cumpărat portofoliul de credite al RBS.