Datele BNR arată că indicele ROBOR s-a menținut la 2,90 la sută, nivel la care a stagnat pentru a treia zi consecutiv. În 13 octombrie 2014, ROBOR a atins 2,92 la sută, cel mai mare nivel înregistrat în ultimii ani, potrivit digi24.ro.

Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07 la sută.

De asemenea, indicele Robor la şase luni a crescut joi la 3,02%, cel mai mare nivel din 30 septembrie 2014, când a fost 3,03%.

Totodată, Banca Națională a majorat, săptămâna trecută, că rata dobânzii de politică monetară de la 2,25 la sută la 2,50 la sută pe an.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că cei care şi-au luat case „au devenit prizonierii propriilor aspiraţii, nu ai băncilor”.

„A-ţi cumpăra o casă, a porni în tinereţe cu o casă – eventual chiar mobilată – este un lucru extrem de serios şi promovăm şi pe această cale, prin discuţiile pe care le va declanşa acest Raport, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba – neagra: ‘Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul. Păi, aşa vrem să promovăm, cu lozinci din acestea, care nu spun mai nimic? Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspiraţia pozitivă care există într-o societate şi efortul, mare – nu? să faci o casă înseamnă un efort – efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar şi riscurile pe care şi le asumă creditorul să existe un echilibru. Şi echilibrul trebuie să apară pe toate planurile: şi pe plan legal, într-adevăr legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură, prin educaţie”, a spus Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare, conform Agerpres.ro.

Guvernatorul BNR a menționat că în anii 50 o casă se realiza după un efort care dura 20 sau 30 de ani şi atunci circula vorba că „unii au devenit robii caselor”. În acest context, Mugur Isărescu a afirmat că expresia este mai potrivită faţă de cea care circulă în prezent şi care susţine că „unii au devenit robii băncilor”.

„Având în vedere contextul intern şi internaţional – de creştere a ratei dobânzii -, precum şi de tendinţa de creştere a preţului activelor imobiliare, un alt risc subliniat în raport: este firesc să crească şi nivelul datoriei şi atunci cercetarea noastră şi evaluarea riscurilor nu spun ‘oprim creditul imobiliar, nu spun nici cel puţin că îl descurajăm. Noi spunem că el trebuie să fie bine administrat de toate părţile, da”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a amintit despre două citate din Eugen Carada. Fondatorul Băncii Naționale sfătuia „să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor” și „dacă ai înşelat vreodată o unitate de credit, ea este pentru tine o fântână secată”


Citește și EXCLUSIV VIDEO/ Tommy Tomescu, medicul român din Londra care luptă pentru discriminații Brexit-ului. A fost în cartierul lui Nigel Farage și a împărțit eugenii


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News