Ce este ROBOR și de ce ne variază ratele în funcție de acesta

ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele.

Creditele în lei variază în funcție de ROBOR. Cele mai afectate sunt creditele acordate prin programul ”Prima Casă”, la care dobânda se calculează prin însumarea ROBOR la trei luni plus o marjă internă a băncii.

Pe lângă cei cu credite în lei, care vor plăti mai mult la credite, și statul va plăti dobânzi mai mari la împrumuturile de pe piața românească.

De la probleme de lichiditate la rate

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, declara în urmă cu două luni la BNR că majorarea ROBOR este o problemă de lichiditate. Acest termen înseamnă cantitatea de bani disponibili în sistemul financiar. Potrivit lui Mișa sunt mai puțini lei disponibili decât cererea. ””Există probleme de lichiditate în piaţă. (…) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare, a fost 99,7%, încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, însă este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să crească ROBOR-ul. (…) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii”, a afirmat Mișa, în fața BNR.

Ulterior, BNR a injectat 9 miliarde de lei în sistemul financiar, dar această injecție financiară nu a calmat creșterea dobânzilor.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News